Het ontwikkelen van een patiëntvriendelijk en wetenschappelijk gefundeerd programma voor preventieve sliktherapie om levenskwaliteit en slikfunctie te verbeteren bij hoofd-en-halskanker patiënten behandeld met (chemo)radiotherapie

Biomedisch
Promotors:
Gwen Van Nuffelen (UZA)
Project Partners:
UZA
Ugent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€46.290

Samenvatting

Dysfagie (slikstoornis) is een veelvoorkomende bijwerking na (chemo)radiotherapie voor patiënten met hoofd- en halskanker en kan langdurig aanhouden. De medische (bv. afhankelijkheid van sondevoeding, ondervoeding) en psychosociale (bv. problemen met zelfbeeld, depressie) gevolgen hebben een belangrijke negatieve impact op het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit van de patiënt. Een toenemend aantal onderzoeken toont aan dat het uitvoeren van preventieve slikoefeningen een positief effect kan hebben op de slikfunctie na de behandeling. Een lage therapietrouw is echter een groot probleem en verhindert de klinische implementatie van deze oefeningen.
De huidige multicentrische gerandomiseerde studie (KOTK - Towards a patient supported, well tolerated and evidence based prophylactic swallowing exercise program to improve quality of life and swallowing function in head and neck cancer patients treated with chemoradiotherapy – a multicenter randomized trial) gaat het effect van therapietrouw verbeterende maatregelen na op de therapietrouw zelf, maar ook op de slikfunctie en de levenskwaliteit. Bovendien onderzoeken we enerzijds het effect van kenmerken eigen aan de patiënt en zijn ziekte, en anderzijds de houding van de patiënt ten opzichte van de oefeningen.
De aanwijzingen dat preventieve slikoefeningen de slikfunctie van patiënten en de daarmee samenhangende levenskwaliteit kunnen verbeteren, tonen aan dat de nood aan een preventief slikprogramma, aangevuld met therapietrouw verbeterende maatregelen, heel hoog is. Er wordt verwacht dat deze studie zal resulteren in een geoptimaliseerd, door de patiënt ondersteund en evidence-based slikprogramma dat de therapietrouw verbetert. De bevindingen zullen vertaald worden in toekomstige klinische richtlijnen. Het uiteindelijke voordeel voor de patiënt is een verbeterde slikfunctie en levenskwaliteit.