Implementatie van een yoga-programma tijdens de nazorg bij patiënten met borstkanker en evaluatie van de invloed op de levenskwaliteit.

Psychosociaal
Promotors:
Amber Neefs (GZA Ziekenhuizen Campus Sint-Augustinus)
Project Partners:
GZA Ziekenhuizen Campus Sint-Augustinus
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€35.500

Samenvatting

Ieder jaar wordt er bij meer dan 10.000 vrouwen in België borstkanker vastgesteld (Belgian Cancer Registry, 2016). De uitgebreide (na)behandeling (heelkunde, chemotherapie, radiotherapie, anti-hormoontherapie) is vaak zwaar en ingrijpend. Met een kans op overleving na 10 jaar van bijna 90% is de prognose zeer goed (Belgian Cancer Registry, 2016). Dit betekent echter dat het aantal kankeroverlevers dat geconfronteerd wordt met de hardnekkige fysieke en psychosociale gevolgen van de therapie toeneemt. Vermoeidheid, slaapproblemen, cognitieve problemen, spier- en gewrichtspijn en een breed spectrum aan psychische moeilijkheden zoals angst en depressie hebben een negatieve invloed op de levenskwaliteit (Abrahams, Gielissen, Verhagen, & Knoop, 2018; Ho, So, Leung, Lay, & Chan, 2013). Al deze beperkingen maken het hervatten van het dagelijks leven een bijzonder grote uitdaging, wat weerspiegeld wordt in de cijfers van de langdurige arbeidsongeschiktheid na kanker.
Het doel van voorliggend project is om de levenskwaliteit van overlevers van kanker te verbeteren en langdurige arbeidsongeschiktheid te minimaliseren. Dit doel wordt nagestreefd door op een laagdrempelige, individuele manier patiënten te laten kennismaken met yoga als aanvulling op het reeds bestaande bewegingsprogramma. Yoga is een bewegingsvorm die geest en lichaam verbindt door aandacht voor goede lichaamshouding, ademhalingsoefeningen en meditatie te combineren. Net daarom kan yoga ook voor patiënten die fysiek actief zijn een meerwaarde zijn. Verschillende studies beschreven reeds het gunstige effect van yoga bij (ex-)kankerpatiënten. In een evaluatieluik wordt nagegaan of de doelstellingen werden behaald. Nadien kan, afhankelijk van de evaluatie, uitbreiding naar andere doelgroepen en ziekenhuizen van GZA of zelfs het Iridium Kankernetwerk Antwerpen worden overwogen.