NEoadjuvante Chemotherapie en Immunotherapie in de behandeling van maligne pleuraal mesothelioom (NECIM): een feasibility studie.

Biomedisch
Promotors:
Jeroen Hendriks (UZA)
Project Partners:
UZA
UZGent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€298.393

Samenvatting

Dit onderzoek gebeurt in patiënten die lijden aan maligne pleuraal mesothelioom of longvlieskanker. Dit is een zeldzame kanker die bij de meeste patiënten veroorzaakt wordt door asbestblootstelling, vaak tijdens hun beroepsactiviteit, met een latentietijd van gemiddeld 40 jaar. Bij de meeste patiënten wordt deze ziekte laattijdig ontdekt en is de prognose slecht, met een gemiddeld overleving van 1 tot 1.5 jaar.
In 2021 is een combinatie van twee types immunotherapie beschikbaar gekomen voor de behandeling van longvlieskanker, maar deze behandeling is bij de meeste patiënten niet beter of slechter dan chemotherapie, alleen qua nevenwerkingen is er een voordeel. Als de patiënt hervalt is er nog een behandeling met chemotherapie mogelijk, maar daarna zijn er geen echte opties meer.
Bij patiënten waarbij de ziekte in een minder uitgebreid stadium wordt vastgesteld wordt er vaak een behandeling voorgesteld met een combinatie van chemotherapie en chirurgische verwijdering van alle zichtbare ziekte. Bij de meeste patiënten leidt dit niet tot genezing, maar wel tot een langdurigere ziektecontrole en dus langere overleving (tot meerdere jaren) in betere algemene toestand. Dit is vastgesteld op basis van grote chirurgische reeksen van patiënten die zo behandeld werden.
Het probleem van bovenstaande behandeling is dat patiënten uiteindelijk zullen hervallen op basis van achtergebleven tumorcellen, te klein om met het blote oog te zien tijdens de operatie. In studies waarbij er aan chemotherapie immunotherapie wordt toegevoegd, ziet men een grotere respons op de behandeling, met een langere tijd tot herval en vermoedelijk een langere overleving. Deze aanpak is echter nog niet uitgetest bij patiënten die geopereerd worden, al denken wij dat ook deze patiënten er baat bij zouden hebben als er immunotherapie aan hun chemotherapie wordt toegevoegd. Het doel van deze multicentrische studie is aan te tonen dat toevoegen van immunotherapie (1) veilig is en (2) de chirurgie niet bemoeilijkt (en mogelijk zelfs gemakkelijker maakt). We zullen tevens bekijken in welke mate de tumor reageert op de immunotherapie/chemotherapie en wat het effect is op de overleving en de levenskwaliteit.