Onderzoek naar ontstaan lymfoblastische leukemie

Biomedisch
Promotors:
Pieter Van Vlierberghe (Ugent)
Project Partners:
Ugent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€225.000

Samenvatting

T-cell-acute lymfoblastische leukemie (T-ALL) is een kwaadaardige en agressieve bloedkanker die voorkomt bij kinderen en volwassenen. Door een intensieve behandeling met chemotherapie hebben T-ALL-patiënten betere overlevingskansen. Maar hun levenskwaliteit wordt ernstig aangetast door de neveneffecten van die agressieve behandeling. En erger nog heel wat patiënten reageren niet op de therapie of hervallen.
Daarom is het cruciaal om de onderliggende moleculaire en (epi)genetische wijzigingen van de bloedkanker op te sporen. Enkel zo kunnen we nieuwe, efficiëntere en minder toxische medicijnen tegen T-ALL ontwikkelen.
De identificatie van Myb-translocaties en duplicaties bij T-ALL-patiënten doet vermoeden dat die transcriptiefactor een prominente rol speelt bij de transformatie van T-lymfocyten naar leukemiecellen. Onlangs werd aangetoond dat cMyb cruciaal is voor de vorming ‘superenhancers’, die zorgen voor verhoogde expressie van leukemiegerelateerde transcriptiefactoren. In dit project postuleren wij dat activatie van cMyb zal leiden tot de vorming van ‘superenhancer’-complexen voor T-ALL-specifieke oncogenen wat uiteindelijk resulteert in T-ALL-vorming. Nieuwe inzichten over de functie van Myb bij het modeleren van de chromatinearchitectuur tijdens T-ALL-pathogenese zal ongetwijfeld leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingsstrategieën voor T-ALL-patiënten met medicijnen die minder neveneffecten zullen hebben omdat ze specifiek de kankercellen uitschakelen.