Ontleding van de biologie van Tumor-geassocieerde macrophagen met behulp van lentivirale vectoren en nanobodies

Biomedisch
Promotors:
Project Partners:
Vrije Universiteit Brussel
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€37.500

Samenvatting

Kwaadaardige tumoren werden lang beschouwd als een massa die vooral bestaat uit kankercellen.
Echter, niet kwaadaardige cellen zoals bindweefelcellen en immuuncellen maken ook deel uit van tumoren. Deze tumor geassocieerde gastheercellen communiceren voordurend met de kankercellen
waardoor een complex tumor bevorderend ecosysteem ontstaat. Een hoofdrolspeler in dit ecosysteem zijn de macrofagen. Er zijn twee types tumor geassocieerde macrofagen (TAM) beschreven, namelijk de antitumor type 1 en protumor type 2 TAM, respectievelijk M1 en M2. Omdat M2 tumor overleving, invasie en verspreiding van kankercellen bewerkstelligen en bovendien de antitumor immuun respons onderdrukken, zijn zij een zeer aantrekkelijk therapeutisch doelwit. De uitdaging is om kanker stimulerende M2 selectief te depleteren, blokkeren of her op te voeden naar antitumor M1. Het team van Prof. Jo Van Ginderachter (co-promotor) heeft aangetoond dat kanker stimulerende M2 onderscheiden worden van antitumor M1 door expressie van macrofaag mannose receptor (MMR).
Deze differentiële expressie laat toe om M2 met MMR specifieke nanobodies (Nbs) te “targeten”. Wij opteren om llama afgeleide Nbs te gebruiken omdat deze op zichzelf bestaande antilichaam fragmenten kleiner zijn dan conventionele antilichamen waadoor ze de hypoxische regio waar M2 zich bevinden beter kunnen bereiken. In dit project, zullen we MMR specifieke Nbs koppelen aan celdood inducerende of functie modulerende eiwitten (= Nb-fusie eiwit). Om lokale en continue aflevering te bekomen zullen we deze Nb-fusie eiwitten coderen in lentivectoren die in staat zijn om tumorcellen te infecteren. Hiervoor kunnen we verder bouwen op de expertise van Prof. Karine Breckpot (promotor).
Wij zullen nagaan of lokale en continue productie van het “geneesmiddel” (= Nb-fusie eiwit) resulteert in een tumor ecosysteem dat antitumor immuniteit en aldus tumor regressie bevordert.