Oproep ism Fonds Suzanne Duchesne, Koning Boudewijnstichting, (2015): Het uitbreiden en delen van kennis omtrent preventie van vaginale stenose en psychoseksuele problemen bij vrouwen en/of koppels tijdens en na pelviene bestraling voor kanker

Psychosociaal
Promotors:
Hilde Toelen (UZ Leuven)
Project Partners:
UZ Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€35.240

Samenvatting

We willen consistente institutionele zorg doorheen Vlaanderen garanderen in verband met preventie van vaginale stenose en psychoseksuele problemen bij vrouwen die bestraald zijn in het bekken. Ons doel is dat elke patiënt in Vlaanderen correcte informatie krijgt over vaginale stenose en de psychoseksuele neveneffecten. Hierdoor krijgt elke vrouw de keuze om vaginale verklevingen te voorkomen en de mogelijkheid hierbij steun te krijgen indien die wenselijk is.
Om dit doel te bereiken, gaan we eerst onze kennis over dit onderwerp verbreden door ons te verdiepen in de bestaande literatuur. Gedurende deze periode zullen we de referentiepersonen binnen elke radiotherapie-unit in Vlaanderen traceren en contacteren. We zullen hen vragen of ze bereid zijn deel te nemen aan het onderzoek met als doel: ‘het inventariseren van de huidige klinische praktijk ter preventie van vaginale stenose en psychoseksuele problemen van de vrouw/het koppel na bestraling in het bekken’. Daarnaast wordt een workshop rond dit thema aangeboden.
Door hen te contacteren en een vragenlijst, die gebaseerd is op literatuuronderzoek, op te sturen hopen we hen te sensibiliseren en aan te zetten tot reflectie rond dit thema.
Voor de geïnteresseerde ziekenhuizen wordt een op maat gemaakte workshop gepland.
De eerste workshop zal zich richten op het geven van informatie over de huidige klinische praktijk binnen het UZ Leuven en de recente literatuur. Daarnaast wordt ingespeeld op de vragen die er komen. De tweede workshop, later in tijd, geeft de mogelijkheid om de ervaring die men heeft opgedaan terug te koppelen. Tijdens deze workshops zullen guide Lines voor hulpverleners en brochures voor patiënten voorzien worden.
Na het beëindigen van de workshops voor de geïnteresseerde ziekenhuizen wordt de oorspronkelijke vragenlijst rond de gangbare klinische praktijk opnieuw verstuurd. We hopen hierdoor een zicht te krijgen op het feit of de patiëntenzorg veranderd is rond dit thema en/of de workshops een extra waarde hebben gehad.