Oproep ism Koning Boudewijnstichting (Fonds Suzanne Duchesne 2015): Een multicentrische, gerandomiseerde studie naar het gebruik van Emotional Freedom Techniques om cognitieve klachten bij kankerpatiënten te reduceren.

Psychosociaal
Promotors:
Philip Debruyne (Algemeen Ziekenhuis Groeninge Kortrijk)
Project Partners:
Algemeen Ziekenhuis Groeninge Kortrijk
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€94.850

Samenvatting

Cognitieve klachten zijn veelvoorkomende nevenwerkingen bij kankerpatiënten en kunnen nog lang na de behandeling aanwezig blijven. Dergelijke cognitieve problemen werden initieel omschreven als het chemobrein. Nochtans is deze term wat ongelukkig gekozen gezien cognitieve klachten ook kunnen optreden bij patiënten die geen chemotherapeutische behandeling ondergingen. Recente inzichten in het ‘chemobrein’ leerden ons ook dat factoren zoals distress, bezorgdheid en vermoeidheid dit syndroom kunnen aanwakkeren.
Gezien distress mede verantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van cognitieve klachten bij kankerpatiënten, wensen wij met dit project na te gaan of “Emotional Freedom Techniques” (EFT, emotionele bevrijdingstechnieken) ingezet kunnen worden om stress te reduceren om zo cognitieve klachten te verlichten. EFT is een gemakkelijk aan te leren zelfhulpmiddel en maakt gebruik van specifieke acupressuurpunten op het gezicht, sleutelbeen, hand, arm en hoofd terwijl de patiënt luidop het probleem aanspreekt. EFT heeft reeds zijn bruikbaarheid bewezen bij meerdere psychologische stoornissen zoals angst en depressie. Recent werd het ook toegepast in een studie bij borstkankerpatiënten waarbij men concludeerde dat EFT een eenvoudige en veilige zelfhulp-tool is dat de levenskwaliteit van kankerpatiënten kan verhogen en in staat is om warmteopwellingen, nachtelijk zweten, vermoeidheid en veranderingen in de gemoedstoestand te verlichten.
Deze gerandomiseerde wachtlijst-gecontroleerde studie heeft als doel de bruikbaarheid en efficiëntie van EFT als psychologische interventie na te gaan om cognitieve klachten bij kankerpatiënten te reduceren. We wensen 118 kankerpatiënten (alle tumortypes) te includeren die een minimumleeftijd van 18 jaar bereikt hebben en die binnenkort hun kankerbehandeling beëindigen of reeds beëindigd hebben. Enkel patiënten die een behandeling krijgen of kregen met curatieve intentie, komen in aanmerking voor deelname. Daarnaast moeten zij zich presenteren met subjectieve cognitieve klachten.
Geïnteresseerde patiënten zullen tijdens een kort intakegesprek gevraagd worden de Cognitive Failure Questionnaire in te vullen. Patiënten, die een score van 43 of meer bereiken op deze vragenlijst, worden doorgestuurd voor het EFT-interventie programma. Het EFT-programma duurt acht weken waarbij eenmaal per week, gedurende de eerste drie weken, een EFT-sessie gepland wordt. Na deze sessies zullen patiënten gevraagd worden EFT toe te passen naargelang hun eigen behoefte. Na deze acht weken wordt een follow-up gesprek gepland. Patiënten die toegewezen worden in de controlegroep, worden op een wachtlijst geplaatst. Na acht weken vindt ook bij hen een follow-up gesprek plaats. Hierna worden zij toegewezen tot het EFT-programma.
Algemeen wensen we met dit project een veilige en eenvoudige zelfhulp-tool te bestuderen die de mogelijkheid kan bieden om cognitieve klachten bij kankerpatiënten te verlichten.