Optimalisatie van neo-adjuvante gehypofractioneerde radiotherapie gevolgd door extra-pleurale pneumonectomie (EPP) en chemotherapie voor het pleurale mesothelioma

Biomedisch
Promotors:
Project Partners:
KU Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€37.500

Samenvatting

Het mesothelioma van de longvliezen is een kwaadaardige tumor met een slechte prognose. Vier tot zes cycli van platina en antifolaat chemotherapie wordt beschouwd als standaard behandeling. De mediane overleving bedraagt echter slechts 11-12 maanden en 5-jaars overleving varieert van 5 tot 12%. Daarom zijn nieuwe, meer effectieve behandelingsstrategieën sterk nodig.
Een neoadjuvant gehypofractioneerde radiotherapie gevolgd door EPP en chemotherapie (vergelijkbaar met de behandeling van rectum kanker) kan een nieuwe behandeling optie zijn.
Door recente ontwikkelingen in de radiotherapie kan een hoge dosis bestraling op de tumor in de longvliezen worden gegeven mits het sparen van de contra-laterale long, het hart, de lever en de nieren.
Er zijn echter nog verbeteringen van deze technieken nodig. Dit vormt het onderwerp van deze onderzoeksaanvraag.
De belangrijkste doelstellingen van het project zijn: 1) onderzoeken wat de optimale beeldvorming is voor definitie van het tumorvolume (CT, MRI, DW-MRI of FDG-PET-CT); 2) onderzoeken wat de effecten zijn van de ademhalingsbeweging op de marges die rondom de tumoren in de longvliezen gebruikt moeten worden; 3) bepalen van de optimale radiotherapie techniek volgens de zeer verschillende anatomische lokalisaties in de longvliezen; en 4) het uitvoeren van een fase II studie met deze geoptimaliseerde radiotherapie.