Preklinische ontwikkeling van een T celproduct dat gemoduleerd kan worden door solubele factoren voor melanoom en glioblastoom patiënten die resistent zijn op voorgaande intratumorale immuuntherapie

Biomedisch
Promotors:
Sandra Tuyaerts (Vrije Universiteit Brussel)
Project Partners:
Vrije Universiteit Brussel
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€41.311

Samenvatting


Immuuntherapie door middel van blokkade van immune checkpoint moleculen op het oppervlak van immuun- en kanker cellen, resulteert in langdurige respons in een subgroep van patiënten met verschillende tumor types. Belangrijke inspanningen zijn geleverd voor het positioneren van PD-(L)1 en CTLA-4 blokkerende antilichaamtherapie. Helaas zijn de meeste solide tumoren resistent tegen dergelijke immuuntherapeutica en de mechanismen van resistentie moeten opgehelderd worden om zo nieuwe effectieve complementaire strategieën te ontwikkelen voor kanker immuuntherapie.
In lopende fase I/II klinische immuuntherapie studies waarin patiënten behandeld worden met intratumorale immuuntherapie (inclusief autologe myeloide dendritische cellen), hebben we een infiltratie van immuuncellen vastgesteld (gedomineerd door T cellen) in de metastatische letsels van patiënten met melanoom en in het hersenvocht van patiënten met glioblastoom. Dit gaat echter niet altijd gepaard met complete regressie van alle letsels, wat erop zou kunnen wijzen dat de Tumor infiltrerende Lymfocyten (TIL) onvoldoende in aantal of functioneel incapabel zijn om een sterke antitumorale respons te induceren in specifieke metastatische sites.
Gezien de aangetoonde anti-tumor functie van deze T cellen (capabel om deel van de letsels te bestrijden), willen we onderzoeken of we deze T cellen kunnen gebruiken als startmateriaal om een adoptief T cel product en/of een CAR gemodificeerd TIL product te genereren, om enerzijds hogere aantallen anti-tumorale T cellen te bekomen en anderzijds de functionaliteit van de T cellen te kunnen boosten via de CAR. Deze nieuwe vorm van adoptieve cellulaire immunotherapie zou een nieuwe behandelingsoptie kunnen bieden voor melanoom en glioblastoom patiënten waar een succesvolle anti-tumor immuunrespons is opgewekt maar waar de T cellen een extra stimulatie nodig hebben om een langdurige complete respons te bekomen.