SAFE-studie: Antibioticabehandeling bij patiënten met een verminderd immuunsysteem op een veilige manier inkorten.

Biomedisch
Promotors:
Johan Maertens (KU Leuven)
Project Partners:
UZGent
KU Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€42.000

Samenvatting

Patiënten die intensieve chemotherapie krijgen kunnen "neutropeen" worden en zijn dan, door een tekort aan beschermende witte bloedcellen, niet meer voldoende beschermd tegen infecties. Het gevaar bestaat er dan in dat een kleine infectie heel snel kan uitbreiden en op korte tijd levensgevaarlijk wordt. Koorts is vaak een eerste uiting van zo’n ernstige infectie. Daarom wordt er wanneer bij neutropene patiënten koorts wordt vastgesteld zo snel mogelijk een krachtig en vooral heel breed werkend antibioticum gestart. Dit antibioticum wordt nu lange tijd verder gegeven, ten minste 7 dagen en vaak zelfs tot de witte bloedcellen gerecupereerd zijn. Het geven van deze breed werkende antibiotica heeft echter ook zijn nadelen. De angst voor infecties en de wil om kwetsbare patiënten te beschermen heeft er de laatste decennia voor gezorgd dat we patiënten misschien te snel en met te veel antibiotica behandelen.

80% van de patiënten die neutropeen zijn, maken een episode van koorts door. Maar slechts in 20-30% van de gevallen wordt de koorts effectief door een infectie veroorzaakt. In de andere gevallen is de kanker of de
kankerbehandeling oorzaak van de koorts en geven we dus eigenlijk onterecht antibiotica. Overmatig gebruik van antibiotica leidt tot resistente bacteriën. Dit is een wereldwijd probleem dat zo aan het uitbreiden is dat we binnenkort het risico lopen terug aan banale infecties te overlijden.

In onze SAFE studie zullen we patiënten die neutropene koorts ontwikkelen en bij wie er geen aanwezigheid van een infectie kan worden aangetoond op een willekeurige manier verdelen in een groep die ofwel kortdurend (drie dagen) breed werkende antibiotica krijgt ofwel langdurig wordt behandeld tot ze zeker koortsvrij zijn. We zullen
analyseren of de kortdurende behandeling even veilig verloopt en welke voordelen dit met zich meebrengt. De studie zal een multicentrische samenwerking zijn tussen de grote Vlaamse ziekenhuizen.