(Sociale verschillen in) arbeidsmarktpositie en arbeidsmarkttrajecten van (ex-) kankerpatiënten in België: een grootschalige, longitudinale analyse gebaseerd op administratieve databestanden

Psychosociaal
Promotors:
Tim Goedemé (UAntwerpen)
Project Partners:
UAntwerpen
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€260.480

Samenvatting

Op basis van vandaag beschikbaar onderzoek is het niet mogelijk om een algemeen, representatief overzicht te krijgen van de arbeidsmarktpositie en - reïntegratietrajecten van (ex-)kankerpatiënten in België. Ook is zeer weinig onderzoek beschikbaar over sociale verschillen in arbeidsmarktpositie, -reïntegratietrajecten of in het gebruik van maatregelen die de terugkeer naar de arbeidsmarkt versoepelen.
De onderzoekers van dit project voeren statistische analyses uit op bestaande administratieve gegevens verzameld door verschillende instanties: de Stichting Kankerregister, de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, het Intermutualistisch Agentschap en het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.
Dit onderzoeksproject heeft twee doelstellingen. Ten eerste worden de arbeidsmarktpositie van kankerpatiënten in België bij de diagnose, de arbeidsmarkttrajecten na de diagnose, en het gebruik van maatregelen om de arbeidsintegratie te bevorderen beschreven. Er is speciale aandacht voor eventuele verschillen volgens de sociale status (beroep, inkomen, opleiding) van de (ex‐) patiënten.
Daarnaast wordt een verklarend model voor werkhervatting na kanker ontwikkeld: de aanvragers van dit projct gaan op zoek naar factoren die de kans op (her‐) tewerkstelling na kanker beïnvloeden, met bijzondere aandacht voor mogelijke verschillen naargelang de sociale status van de patiënt.
Het gebruik van administratieve gegevens laat toe een (quasi) volledig beeld schetsen van de populatie (ex‐) kankerpatiënten in België tussen 2004 en 2011 (voor de beschrijvende analyse) en tussen 2007 en 2011 (voor het verklarend model). We krijgen ook zicht op de situatie van groepen die doorgaans moeilijker te bereiken zijn met andere onderzoekstechnieken, zoals sociaal zwakkere patiënten.
Het onderzoek beoogt te leiden tot betere informatie voor zorgverleners, patiënten en beleidsmakers. Deze informatie is een stap op weg naar onder meer diepgaander onderzoek omtrent bepaalde knelpunten, gerichte interventies om vastgestelde problemen aan te pakken en een sensibilisering van zorgverleners en beleidsmakers over de impact van kanker op tewerkstellingskansen.