'Toolbox "Gezonde voeding in de buurt voor iédereen - elke stap telt"

Preventie
Promotors:
Linda De Boeck (Vlaams Instituut Gezond Leven vzw)
Project Partners:
Logo Mechelen
Atelier Romain
Vlaamse Logo's
Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO NV)
KU Leuven
Agentschap Wonen-Vlaanderen
Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW)
Vereniging van Wijkgezondheidscentra
Sciensano
Universiteit Gent
HERWIN vzw
UAntwerpen
SAMOO Vlaams-Brabant vzw
AP Hogeschool Antwerpen | Departement GW
Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€399.905

Samenvatting

Einddoelgroep van het project zijn kwetsbare mensen die wonen in een buurt met veel mensen in een kwetsbare situatie. Dat noemen we een ’kwetsbare buurt’, zoals bv. een sociale woonwijk. Om deze mensen te bereiken werken we via tussenpersonen:
- Sleutelfiguren (vertrouwenspersonen) van de einddoelgroep en professionals in de buurt, bv.: buurtwerkers, wijkregisseurs, opbouwwerkers, sociale huisvesters, wijkgezondheidscentra, sociale kruideniers, sociale restaurants, maatschappelijk werkers, voedselbanken …
- Lokale besturen

Dit project wil obesogene omgevingen voorkomen of aanpakken. Om dat te kunnen doen zullen we de voedselomgeving en walkability van 4 kwetsbare buurten in Vlaanderen onderzoeken. Op basis van het onderzoek zullen we aanbevelingen voor beleidsmakers formuleren. We ontwikkelen ook een kant-en-klare toolbox voor lokale initiatiefnemers (bv. lokale besturen, buurtwerkers …) om na dit project zelf lokaal aan te slag te gaan.

We willen de voedselomgeving en walkability in kwetsbare buurten in kaart brengen. We maken daarvoor gebruik van beschikbare cijfers/kaarten en bevragen de inwoners van de buurten. Daarna stellen we acties voor om de omgeving gezonder te maken. Enkele voorbeelden: in een buurt met veel fastfoodketens ook een gezond aanbod aanbieden, inzetten op gemeenschappelijke moestuinen, mobiele verkooppunten voor gezonde voeding, verkeersmaatregelen om de bereikbaarheid te voet te verbeteren …

Concreet levert dit project de volgende output:
- Een overzichtsdocument met uitdagingen en aanbevelingen om bij overheden te pleiten voor beleidsacties om de omgeving gezonder te maken in kwetsbare wijken in Vlaanderen.
- Een toolkit voor lokale besturen, buurtwerkers, andere lokale initiatiefnemers om:
 op basis van cijfers/kaarten én de mening van de buurtwerkers en inwoners de voedselomgeving én walkability in kaart te brengen;
 Te bepalen welke buurten prioriteit moeten krijgen voor acties, om het voedselaanbod gezond, nabij en bereikbaar te maken;
 uitdagingen (bv. wetgeving) en mogelijke acties rond de voedselomgeving en walkability in de eigen buurt te identificeren.
- Een ‘implementatie- en communicatieplan’ om de toolkit in gebruik te nemen in Vlaanderen.