Validering van [18F]AlF-FAPI als fibroblast activatie proteïne inhibitor (FAPI) speurstof voor PET beeldvorming van kanker-geassocieerde fibroblasten in digestieve tumoren

Biomedisch
Promotors:
Christophe Deroose (UZ Leuven)
Project Partners:
UZA
UZGent
KU Leuven
UZ Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€543.310

Samenvatting

Het doel van dit project is om een nieuwe speurstof ([18F]AlF-FAPI-74) te valideren om via PET scans kankergezwellen van het spijsverteringsstelsel in het lichaam op te sporen. Dit project, onder leiding van Prof. Dr Christophe Deroose, wordt uitgevoerd door onderzoekers uit de diensten nucleaire geneeskunde en de diensten digestieve oncologie van UZ Leuven, UZ Antwerpen en UZ Gent, in nauwe samenwerking met de onderzoekers van het laboratorium voor radiofarmaceutisch onderzoek van de KU Leuven. Deze nieuwe speurstof bevat de radioactieve stof fluor-18, waardoor deze in relatief grote hoeveelheden aangemaakt kan worden en tevens kan verdeeld worden naar Vlaamse PET centra.
Het doelwit van deze speurstof is een eiwit dat aanwezig is bij fibroblasten die voorkomen in kankergezwellen, het zogeheten fibroblast activatie proteïne (FAP). Recent werd een nieuwe klasse PET tracers in patiënten geïntroduceerd met zeer belovende resultaten, wegens een snelle klaring uit het bloed, hoge opstapeling in een hele reeks verschillende tumortypes en zeer lage opname in normale organen. Deze tracers, die een FAP inhibitor (FAPI) vectormolecule bevatten, hebben het potentieel om op termijn de speurstof die het meest gebruikt wordt om tumoren op te sporen, [18F]FDG, bij bepaalde tumortypes te vervangen.
Wij zullen de radiosynthese van [18F]AlF-FAPI-74 implementeren volgens normen voor menselijk gebruik. Daarna zullen wij in een fase II/III onderzoek de diagnostische accuraatheid van deze tracer bepalen en vergelijken met deze van de huidige standaard, [18F]FDG, bij patiënten met de volgende tumortypes: (a) tumoren van de slokdarm of maag (adenocarcinoom); (b) tumoren van de pancreas (ductaal adenocarcinoom). Tevens zullen we een groep patiënten bestuderen met moeizame diagnostiek van maligniteit (of recidief) en/of discrepantie tussen klinische klachten en standaardbeeldvorming.
Betere inschatting van de verspreiding van de tumor in het lichaam is van cruciaal belang om de juiste therapie voor de patiënt te kiezen. PET beeldvorming is een hoeksteen van de moderne oncologische aanpak en betere PET beeldvorming kan de zorg voor patiënten verder optimaliseren.