Verminderd cognitief functioneren na chemotherapie: wetenschappelijke evaluatie van kandidaat therapeutische interventies.

Psychosociaal
Promotors:
Sabine Deprez (KU Leuven)
Project Partners:
KU Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€373.169

Samenvatting

Kan een therapeutische interventie cognitieve klachten na borstkanker verbeteren? Cognitieve klachten na chemotherapie kunnen zowel door directe als indirecte neurotoxiciteit geïnduceerd worden. Daarnaast kunnen ook vermoeidheid, angst, stress en depressie een invloed hebben op cognitieve functies. Een goede kandidaat therapie is een op mindfulness gebaseerde training aangezien er aanwijzingen zijn dat deze tegelijk kan inwerken op de verschillende mechanismes die deze cognitieve klachten kunnen veroorzaken. Er is evidentie dat een op mindfulness gebaseerde training borstkankerpatiënten kan helpen om vermoeidheid, stress en gevoelens van angst en depressie te verminderen. Daarnaast tonen studies met gezonde proefpersonen aan dat een mindfulness training ook positieve veranderingen in de hersenen (o.a. in deze hersencircuits die te maken hebben met aandacht en concentratie) en het immuunsysteem kan induceren. Via een gerandomiseerde en gecontroleerde trial willen we nagaan wat de impact is van een mindfulness training op cognitieve klachten van borstkankerpatiënten. Deelnemers zullen op 3 tijdstippen (voor de interventie, onmiddellijk na de interventie en na een follow-up periode) geëvalueerd worden. Het effect zal gemeten worden aan de hand van beelden van de hersenen, geheugen- en concentratie testen en vragenlijsten. Verder wordt ook nagegaan of de eventuele waargenomen verbeteringen in het cognitief functioneren gemedieerd worden door veranderingen in het immuunsysteem, en veranderingen in symptomen van stress, angst, depressie en vermoeidheid. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het cognitief functioneren en zo ook de levenskwaliteit na het beëindigen van een behandeling voor kanker.
De studie zal uitgevoerd worden door onderzoekers verbonden aan het Departement Beeldvorming & Pathologie van de KU Leuven (Dr. Sabine Deprez, Prof. Stefan Sunaert), in samenwerking met het Multidisciplinair Borstcentrum (MBC) en de dienst psychiatrie van UZ Leuven en onderzoekers verbonden aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven (Dr. Katleen Van der Gucht, Prof. Filip Raes, Prof. Peter Kuppens) in samenwerking met psychiater Dr. Edel Maex (ZNA).