
Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen in een inloophuis terecht voor informatie op maat, een luisterend oor, lotgenotencontact en ontspanning. Zo helpen de huizen hen op een laagdrempelige manier op weg naar een (nieuwe) kwaliteitsvolle invulling van hun leven. Kom op tegen Kanker geeft deze privé-initiatieven inhoudelijke en/of financiële steun.
Kom op tegen Kanker wil sociaal ondernemerschap stimuleren door organisaties te ondersteunen in hun dagelijkse werking en zo samen met ondernemers een grotere impact te genereren voor kankerpatiënten en hun naasten. Daarom kunnen inloophuizen naast financiële steun ook inhoudelijke begeleiding en coaching krijgen via Kom op tegen Kanker.
Sommige inloophuizen richten zich op patiënten met een bepaalde aandoening, zoals een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Terwijl andere inloophuizen een ruimer publiek hebben, bijvoorbeeld mensen met een chronische of levensbedreigende ziekte.
Veel inloophuizen worden gekenmerkt door een fysieke ruimte (huis, zaal …) waar mensen tijdens de openingsuren kunnen binnenspringen. Al is het geen vereiste, je kunt als inloophuis ook zonder vaste locatie outreachend werken. In dat geval ga je naar de doelgroep, in plaats van dat deze naar jou komt.
In België zijn inloophuizen privé-initiatieven. Ze worden niet ingericht of gefinancierd door de overheid, ze staan zelf in voor hun werking en middelen. Meestal gaat het om vzw’s, al dan niet verbonden aan een zorginstelling, bijvoorbeeld een ziekenhuis of een andere vzw.
Nederland focust meer op ambulante zorg – zorg zonder ziekenhuisverblijf – dan België. Dit maakt dat inloophuizen of centra voor leven met en na kanker er een belangrijk onderdeel van het regulier zorgnetwerk vormen. Ook in België vind je inloophuizen, al zijn ze minder talrijk.
Je zou ervan schrikken hoe eenzaam mensen zich soms voelen. Hier kunnen ze even hun gedachten verzetten.
