Inloophuis Limani

'Allemaal in hetzelfde schuitje'

Delen

Samen met haar mama runt Merrin Urlings inloophuis Limani in Maasmechelen. Iedereen die met kanker geconfronteerd wordt – jong, oud, ongeacht zijn of haar achtergrond – is welkom in dit multiculturele open huis, om informatie in te winnen, verhalen en ervaringen uit te wisselen of even te ontspannen en op krachten te komen.

Wat speelt er zich in je hoofd af als je te horen krijgt dat je kanker hebt? Hoe gaan jij en je omgeving om met de onzekerheid? Welke impact heeft chemo, bestraling of immunotherapie op je lichaam? Waar klop je aan met je vragen? Niemand die het beter weet dan iemand die hetzelfde meemaakt of meegemaakt heeft. Daarom helpt Kom op tegen Kanker verschillende inloophuizen met hun werking, organisatie en financiering. Limani in Maasmechelen is er zo eentje. 

Merrin: ‘Een kankerdiagnose komt altijd als een donderslag bij heldere hemel. Je hele leven verandert. En tegen dat je goed en wel beseft wat je is overkomen, word je verondersteld de draad van je leven weer op te nemen. Uit eigen ervaring – mijn mama heeft kanker gehad – weet ik hoe moeilijk dat is. Om andere patiënten en hun naasten te helpen, is mijn mama in 2018 met het inloophuis begonnen, samen met enkele vrijwilligers die op één of andere manier van dichtbij met kanker te maken hebben gekregen. Iedereen kan bij ons terecht. Voor praktische informatie, als je de weg naar de juiste hulpinstanties niet vindt. Maar evengoed krijgen onze gasten hier de gelegenheid om met lotgenoten te praten. Het is altijd makkelijker babbelen met mensen die hetzelfde meegemaakt hebben. Je zou ervan schrikken hoe eenzaam mensen zich soms voelen. Tijdens een workshop bloemschikken of tekenen, crea, een massage of yoga kunnen ze even hun gedachten verzetten. Zelf ben ik eind 2020 in het inloophuis aan de slag gegaan. Ik vond het chique wat mijn mama deed, en wilde iets bijdragen. Door corona was het moeilijk werken: we konden alleen een-op-eengesprekken houden, de workshops verliepen via de computer, acties en evenementen om geld in te zamelen mochten niet plaatsvinden. Gelukkig konden we op de steun van Kom op tegen Kanker blijven rekenen.'

Lees meer over onze steun aan inloophuizen.

Merrin Urlings

© Joost Joossen