De Pet op tegen Kanker 2019

De Pet op tegen Kanker

Delen

De campagne De Pet op tegen Kanker wil kanker bespreekbaar maken bij kinderen. Het is een campagne van Ketnet en Kom op tegen Kanker voor kinderen uit het Nederlandstalig basisonderwijs. Want als je weet dat elke dag 110 mensen te horen krijgen dat ze kanker hebben, zit in elke klas zit wel een leerling die de ziekte van dichtbij meemaakt.

De Pet op tegen Kanker zamelt geld in door 'petpakketten' te verkopen. In 2020 zijn er nieuwe petten te koop vanaf het voorjaar. Met de opbrengst organiseert Kom op tegen Kanker elke zomer een vakantiekamp voor kinderen met kanker. Op kamp kunnen de kinderen al hun zorgen vergeten. Het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker is een gecamoufleerd ziekenhuis. Dokters en verpleegkundigen gaan gewoon mee en dienen op kamp alle nodige zorgen toe. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het strikte dieet van de kinderen en een bende enthousiaste monitoren maken er een onvergetelijke week van.

Sensibiliseren met lessenpakketten

Aan de hand van educatieve pakketten wil De Pet op tegen Kanker leerkrachten helpen om kanker bespreekbaar te maken in hun klas. Hoe ga je er als leerkracht mee om als een van je leerlingen de ziekte van dichtbij meemaakt. Hoe reageer je op de vragen en emoties waar de kinderen mee zitten? En vooral: hoe vertaal je dat naar interessante leerstof die past binnen de eindtermen en boeiend is voor kinderen die niet rechtstreeks getroffen zijn? De antwoorden vind je in onze educatieve pakketten:

  • Voor de kleuterklas: het lessenpakket voor de tweede en derde kleuterklas is opgebouwd rond het prentenboek 'De heppiepet'.
  • Voor de eerste graad ligt de nadruk vooral op het ziek-zijn (langdurig ziek zijn, het ziekenhuis …), op wat kanker betekent en op twee soorten behandelingen.
  • Voor de tweede graad leggen we de verschillende soorten kanker en behandelingen (radiotherapie, chemotherapie ...) uit.
  • Voor de derde graad ligt de focus op gevoelens rond kanker en hoe daarmee om te gaan.

Er is nog een kleine voorraad gedrukte verhalen. Bestel ze gratis!