educatieve pakketten header

De Pet op tegen Kanker

Educatief materiaal

Met gratis educatieve pakketten en een gloednieuw educatief spel helpt De Pet op tegen Kanker leerkrachten om kanker bespreekbaar te maken in de kleuterklas en lagere school. Download het materiaal of vraag gratis de gedrukte verhalen en/of het spel aan.

In elke klas zit wel een leerling die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Het educatief materiaal biedt op maat gesneden leerstof voor de tweede en derde kleuterklas en voor elke graad van het lager onderwijs. De educatieve pakketten bestaan uit een lespakket en een verhaal en zijn recent aangepast aan de nieuwe ontwikkelingsdoelen en eindtermen. Nieuw is het gratis educatief spel ‘Kan'k er iets aan doen?’, ontwikkeld voor de leerlingen van het derde en vierde leerjaar. Hiermee maak je kanker spelenderwijs bespreekbaar.  

De Pet op - educatief pakket - kleuter

Educatief pakket tweede en derde kleuterklas

Dit pakket focust op spreken over kanker en de emoties die ermee gepaard gaan.

Educatief pakket eerste graad

Dit pakket gaat in op het langdurig ziek-zijn, wat kanker betekent en twee soorten behandelingen.

 • Het lespakket
  Download de didactische bundel om in de klas rond het thema te werken. Dit lespakket is enkel digitaal beschikbaar. (Niet enkel aanklikken maar effectief downloaden en openen met een pdf-programma!)
 • Het verhaal 'Kom op voor meester Rob'
  Lees het verhaal dat bij dit lespakket hoort online. Vraag gratis een gedrukt exemplaar aan via het formulier.
De Pet op - educatief pakket - 1ste graad
De Pet op - educatief pakket - 2de graad

Educatief pakket tweede graad

Dit pakket focust op de soorten kanker en behandelingen.

 • Het lespakket
  Download de didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken. Dit lespakket is enkele digitaal beschikbaar. Bij hoofdstuk 2 'Stellingen over kanker' kun je het werkblad eventueel aanpassen. Download de aanpasbare versie. Bij hoofdstuk 4 'Behandelingen bij kanker' horen hoekenfiches. (Niet enkel aanklikken maar effectief downloaden en openen met een pdf-programma!)
 • Het verhaal 'De Pet op tegen Kanker'
  Lees het verhaal dat bij dit lespakket hoort online. Vraag gratis een gedrukt exemplaar aan via het formulier.

Educatief spel tweede graad

Speciaal voor de tweede graad van de lagere school is er het gloednieuw educatief spel ‘Kan’k er iets aan doen?’ Het spel focust op emoties, legt op kindermaat uit wat kanker is en toont hoe je mensen met kanker kunt steunen. Zo maak je het thema spelenderwijs bespreekbaar. Het spel is ontwikkeld in samenwerking met De Aanstokerij en Cartamundi.

Alle lagere scholen ontvingen automatisch een gratis exemplaar van het educatief spel bij de start van de campagne van De Pet op tegen Kanker 2023.

Download de digitale versie om ter ondersteuning te projecteren op het digibord. Download alle spelmaterialen om extra af te printen. Je kunt het spel ook gratis bijbestellen via het formulier.

Educatief spel
De Pet op - educatief pakket - 3de graad

Educatief pakket derde graad

Dit pakket helpt kinderen beter begrijpen wat kanker is en leert hen omgaan met de emoties die de ziekte met zich meebrengt.

 • Het lespakket
  Download hier de didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken. Dit lespakket is enkele digitaal beschikbaar. (Niet enkel aanklikken maar effectief downloaden en openen met een pdf-programma!)
 • Het verhaal 'Iedereen tegen Kanker'
  Lees het verhaal dat bij dit lespakket hoort online. Vraag gratis een gedrukt exemplaar aan via het formulier.

Bestel gratis de gedrukte verhalen

Bij de educatieve pakketten van De Pet op tegen Kanker horen verhalen. Werk je in het kleuteronderwijs of lager onderwijs? Dan kun je gratis gedrukte verhalen aanvragen zolang de voorraad strekt. Na je aanvraag sturen we ze op naar je school.