overleg met Frank Vandenbroucke

Voor patiëntenrechten opkomen

Elke patiënt heeft recht op de beste behandeling en zorg. Daar ijvert Kom op tegen Kanker voor bij zorginstanties en op politiek niveau. Net als voor een kwaliteitsvol leven na kanker en de beperking van de financiële impact van kanker.

Zo pakken we het aan:

 • Met onderzoeksrapporten

De resultaten uit haar eigen onderzoek publiceert de organisatie in rapporten. Op die manier becijferen we de hindernissen waarmee (ex-)kankerpatiënten geconfronteerd worden.

 • Met beleidsvoorstellen

Om de beste behandeling en zorg voor kankerpatiënten te garanderen, formuleert Kom op tegen Kanker beleidsvoorstellen. Die leggen we voor aan beleidsmakers en zorgverleners.

 • Met campagnes

Kom op tegen Kanker roept in mediacampagnes (ex-)kankerpatiënten op hun ervaringen te delen. Die getuigenissen vormen de basis voor eigen onderzoek in de kankerzorg.

 • Met een charter van patiëntenrechten

Elke (ex-)kankerpatiënt heeft psychosociale rechten. Kom op tegen Kanker heeft ze vastgelegd in een charter en roept de medische en paramedische zorgverstrekkers, de psychosociale hulpverleners, de werkgevers, de verzekeraars, de overheid, de mutualiteiten en het grote publiek op om mee te werken aan de realisatie van deze rechten.

 • Met een memorandum

Met de verkiezingen eind mei in aantocht stelt Kom op tegen Kanker graag zijn prioriteiten in beleidsmaatregelen voor om kanker nog meer te vermijden, te bestrijden en te verzachten. Lees ons memorandum.

Ook het memorandum van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving onderschrijft Kom op tegen Kanker. Lees meer.

De rechten die we verdedigen

iStock

Beperking financiële impact van kanker

Elke patiënt heeft recht op een betaalbare behandeling, zorg en leven na kanker. We brengen de pijnpunten in kaart en kaarten ze aan bij de overheid.

Kwaliteitsvolle behandeling

Kwaliteitsvolle zorg tijdens en na kanker

Elke patiënt heeft recht op de beste zorg en behandeling. Daarom brengen we ervaringen van patiënten in kaart en schrijven kritische rapporten met aanbevelingen.

Rookvrije werk- en leefomgeving

Werken of studeren na kanker

Voor Kom op tegen Kanker is het erg belangrijk dat kankeroverlevers optimaal ondersteund worden als ze opnieuw gaan werken of studeren na hun ziekte.

Mensen met een migratieachtergrond

Opkomen voor bijzondere groepen

Of het nu om ouderen, jongvolwassenen, mensen met een migratie-achtergrond of mantelzorgers gaat: allemaal vragen ze een specifieke aanpak in de kankerzorg.

Recht op informatie

Goede informatie en communicatie

Volgens Kom op tegen Kanker heeft elke kankerpatiënt het recht om eerlijk, volledig, in verstaanbare taal en op een begrijpelijke manier geïnformeerd te worden.

Verbodsbord tegen roken

Een rookvrije wereld

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Daarom wil Kom op tegen Kanker dat minder mensen (mee)roken en streeft de organisatie naar een rookvrij België.

Vroegopsporing mammografie

Kritische kijk op vroegopsporing

Kom op tegen Kanker pleit voor evenwichtige en toegankelijke informatie over de voor- en nadelen van vroegopsporing zodat je goed geïnformeerd kunt beslissen of je je laat screenen of niet.

Water drinkenkde vrouwen

Een gezonde levensstijl en leefmilieu

Kom op tegen Kanker wil dat minder mensen kanker krijgen. Om het risico op kanker te verlagen ijveren we voor een gezonde levensstijl en een gezond leefmilieu.

Successen

 • Thuishospitalisatie

  Toediening onderhuidse kankerbehandeling kan ook thuis

  Een kankerbehandeling die onderhuids wordt ingespoten, kan nu ook thuis bij de patiënt toegediend worden. Een mooie stap in de richting van meer patiëntgerichte zorg.

  Lees het verhaal

 • Steun bij onderwijs
  januari 2023

  Vastbenoemd onderwijspersoneel makkelijker aan de slag

  Sinds januari is het makkelijker voor leerkrachten om na een langdurige ziekte terug te keren naar de klas. Iets waar Kom op tegen Kanker al lang voor pleitte.

  Lees het verhaal
 • roken rookvrij perron

  Alle Belgische treinperrons rookvrij

  Op de trein wachten is voortaan een stuk gezonder, milieuvriendelijker en aangenamer, want vanaf 1 januari 2023 zijn alle Belgische treinperrons volledig rookvrij. Ook die in openlucht.

  Lees het verhaal
 • Asbest

  Asbestattest verplicht bij verkoop woning

  De gevaren van de blootstelling aan asbest zijn al decennialang gekend. Om de gezondheidsrisico’s te verkleinen, is het asbestattest vanaf nu verplicht bij de verkoop of schenking van een woning ouder dan 2001.

  Lees het verhaal
 • Cartoon Lectrr over verzekeringen

  Recht om vergeten te worden voor méér ex-patiënten

  Het federale parlement keurt een wetsvoorstel goed dat het recht om vergeten te worden bij verzekeringen uitbreidt. Hiermee wordt ons jarenlange beleidswerk op dit thema beloond.

  Lees het verhaal
 • Beleidsevent toekomstplan

  Minister Vandenbroucke werkt aan zorgteams voor AYA's

  In zes ziekenhuizen komen er zorgteams om jongeren met kanker te ondersteunen en begeleiden. Die belofte maakt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke tijdens de voorstelling van het nieuwe toekomstplan van Kom op tegen Kanker.

  Lees het verhaal
 • Generatie Rookvrij

  'Interfederale strategie voor een rookvrije generatie'

  De federale regering lanceert het nieuwe antitabaksplan. Voor deze ‘Interfederale strategie 2022-2028 voor een rookvrije generatie’ leverde Kom op tegen Kanker heel wat input.

  Lees het verhaal
 • Verzekeringen

  Recht om vergeten te worden ook voor verzekering gewaarborgd inkomen

  Het recht om vergeten te worden wordt vanaf februari 2022 uitgebreid naar de verzekering gewaarborgd inkomen. Wie kankervrij is, moet zich 10 jaar na de behandeling dus probleemloos en zonder extra kosten kunnen verzekeren tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

  Lees het verhaal
 • spaarvarken
  december 2021

  Financiële impact van kanker wordt kleiner

  Kom op tegen Kanker heeft met succes gepleit voor een verlaging van het remgeldplafond voor mensen met een laag inkomen, een betere terugbetaling van ziekenvervoer en toegankelijkere verzekeringen voor wie kanker gehad heeft.

  Lees het verhaal
 • Recht op werk
  oktober 2021

  Meer mogelijkheden om te werken tijdens of na kanker

  De regering-De Croo kondigt in zijn begrotingsakkoord nieuwe maatregelen aan om langdurig zieken bij hun terugkeer naar werk te begeleiden. 

  Lees het verhaal
 • WK Wielrennen rookvrij

  Rookvrij WK Wielrennen

  Een mijlpaal in de sportgeschiedenis: Kom op tegen Kanker zorgt voor een volledig rookvrij WK wielrennen. 

  Lees het verhaal
 • Voetballen
  mei 2021

  Voetbalstadions van profclubs worden rookvrij

  De Pro League keurt een permanent rookverbod goed: vanaf het seizoen 2021-2022 zullen de tribunes van alle profclubs in ons land rookvrij zijn. 

  Lees het verhaal
 • Accijnsverhoging op tabaksproducten

  De prijs van een pakje sigaretten en roltabak stijgt. Een gevolg van de beslissing van de Belgische regering om de accijnzen op tabaksproducten aanzienlijk te verhogen. Kom op tegen Kanker is hier al jaren vragende partij voor. 

  Lees het verhaal
 • Roken in de auto in bijzijn van kinderen

  Roken verboden met min 18-jarigen in je auto

  Heb je passagiers jonger dan 18 jaar in je auto? Dan is roken in die auto voortaan verboden in België. Dat besliste de federale overheid.

  Lees het verhaal
 • Schuldsaldoverzekering beter toegankelijk

  Wat houdt het recht om vergeten te worden bij schuldsaldoverzekeringen in?

  Lees het verhaal
 • Röntgenfoto gebit

  Kom op tegen Kanker tevreden dat dure tandzorg beter terugbetaald wordt

  Lees het verhaal
 • Vruchtbaarheidssparende behandeling

  Oncofreezing terugbetaald: kinderwens na kanker in vervulling

  Lees het verhaal
 • Borstreconstructie met eigen weefsel voortaan betaalbaar

  Betaalbare borstreconstructies met eigen weefsel niet langer toekomstmuziek

  Lees het verhaal
 • Studenten

  Doctoraatsstudenten kunnen eindelijk deeltijds werk hervatten na kanker

  Lees het verhaal
 • Met krijt getekend huis en mannetjes

  Schuldsaldoverzekering beter toegankelijk voor kankeroverlevers

  Lees het verhaal