
Beperking financiële impact van kanker
Elke patiënt heeft recht op een betaalbare behandeling, zorg en leven na kanker. We brengen de pijnpunten in kaart en kaarten ze aan bij de overheid.
Elke patiënt heeft recht op de beste behandeling en zorg. Daar ijvert Kom op tegen Kanker voor bij zorginstanties en op politiek niveau. Net als voor een kwaliteitsvol leven na kanker en de beperking van de financiële impact van kanker.
De resultaten uit haar eigen onderzoek publiceert de organisatie in rapporten. Op die manier becijferen we de hindernissen waarmee (ex-)kankerpatiënten geconfronteerd worden.
Om de beste behandeling en zorg voor kankerpatiënten te garanderen, formuleert Kom op tegen Kanker beleidsvoorstellen. Die leggen we voor aan beleidsmakers en zorgverleners.
Kom op tegen Kanker roept in mediacampagnes (ex-)kankerpatiënten op hun ervaringen te delen. Die getuigenissen vormen de basis voor eigen onderzoek in de kankerzorg.
Elke (ex-)kankerpatiënt heeft psychosociale rechten. Kom op tegen Kanker heeft ze vastgelegd in een charter en roept de medische en paramedische zorgverstrekkers, de psychosociale hulpverleners, de werkgevers, de verzekeraars, de overheid, de mutualiteiten en het grote publiek op om mee te werken aan de realisatie van deze rechten.
Met de verkiezingen eind mei in aantocht stelt Kom op tegen Kanker graag zijn prioriteiten in beleidsmaatregelen voor om kanker nog meer te vermijden, te bestrijden en te verzachten. Lees ons memorandum.
Ook het memorandum van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving onderschrijft Kom op tegen Kanker. Lees meer.
Elke patiënt heeft recht op een betaalbare behandeling, zorg en leven na kanker. We brengen de pijnpunten in kaart en kaarten ze aan bij de overheid.
Elke patiënt heeft recht op de beste zorg en behandeling. Daarom brengen we ervaringen van patiënten in kaart en schrijven kritische rapporten met aanbevelingen.
Voor Kom op tegen Kanker is het erg belangrijk dat kankeroverlevers optimaal ondersteund worden als ze opnieuw gaan werken of studeren na hun ziekte.
Volgens Kom op tegen Kanker heeft elke kankerpatiënt het recht om eerlijk, volledig, in verstaanbare taal en op een begrijpelijke manier geïnformeerd te worden.
Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Daarom wil Kom op tegen Kanker dat minder mensen (mee)roken en streeft de organisatie naar een rookvrij België.
Kom op tegen Kanker pleit voor evenwichtige en toegankelijke informatie over de voor- en nadelen van vroegopsporing zodat je goed geïnformeerd kunt beslissen of je je laat screenen of niet.
Een kankerbehandeling die onderhuids wordt ingespoten, kan nu ook thuis bij de patiënt toegediend worden. Een mooie stap in de richting van meer patiëntgerichte zorg.
Sinds januari is het makkelijker voor leerkrachten om na een langdurige ziekte terug te keren naar de klas. Iets waar Kom op tegen Kanker al lang voor pleitte.
Op de trein wachten is voortaan een stuk gezonder, milieuvriendelijker en aangenamer, want vanaf 1 januari 2023 zijn alle Belgische treinperrons volledig rookvrij. Ook die in openlucht.
De gevaren van de blootstelling aan asbest zijn al decennialang gekend. Om de gezondheidsrisico’s te verkleinen, is het asbestattest vanaf nu verplicht bij de verkoop of schenking van een woning ouder dan 2001.
Het federale parlement keurt een wetsvoorstel goed dat het recht om vergeten te worden bij verzekeringen uitbreidt. Hiermee wordt ons jarenlange beleidswerk op dit thema beloond.
In zes ziekenhuizen komen er zorgteams om jongeren met kanker te ondersteunen en begeleiden. Die belofte maakt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke tijdens de voorstelling van het nieuwe toekomstplan van Kom op tegen Kanker.
De federale regering lanceert het nieuwe antitabaksplan. Voor deze ‘Interfederale strategie 2022-2028 voor een rookvrije generatie’ leverde Kom op tegen Kanker heel wat input.
Het recht om vergeten te worden wordt vanaf februari 2022 uitgebreid naar de verzekering gewaarborgd inkomen. Wie kankervrij is, moet zich 10 jaar na de behandeling dus probleemloos en zonder extra kosten kunnen verzekeren tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.
Kom op tegen Kanker heeft met succes gepleit voor een verlaging van het remgeldplafond voor mensen met een laag inkomen, een betere terugbetaling van ziekenvervoer en toegankelijkere verzekeringen voor wie kanker gehad heeft.
De regering-De Croo kondigt in zijn begrotingsakkoord nieuwe maatregelen aan om langdurig zieken bij hun terugkeer naar werk te begeleiden.
Een mijlpaal in de sportgeschiedenis: Kom op tegen Kanker zorgt voor een volledig rookvrij WK wielrennen.
De Pro League keurt een permanent rookverbod goed: vanaf het seizoen 2021-2022 zullen de tribunes van alle profclubs in ons land rookvrij zijn.
De prijs van een pakje sigaretten en roltabak stijgt. Een gevolg van de beslissing van de Belgische regering om de accijnzen op tabaksproducten aanzienlijk te verhogen. Kom op tegen Kanker is hier al jaren vragende partij voor.
Heb je passagiers jonger dan 18 jaar in je auto? Dan is roken in die auto voortaan verboden in België. Dat besliste de federale overheid.