overleg met Frank Vandenbroucke

Voor patiëntenrechten opkomen

Elke patiënt heeft recht op de beste behandeling en zorg. Daar ijvert Kom op tegen Kanker bij zorginstanties en op politiek niveau voor. Net als voor een kwaliteitsvol leven na kanker en de beperking van de financiële impact van kanker.

Hoe we het aanpakken

 • Met onderzoeksrapporten

De resultaten uit haar eigen onderzoek publiceert de organisatie in rapporten. Op die manier becijferen we de hindernissen waarmee (ex-)kankerpatiënten geconfronteerd worden.

 • Met beleidsvoorstellen

Om de beste behandeling en zorg voor kankerpatiënten te garanderen, formuleert Kom op tegen Kanker beleidsvoorstellen. Die leggen we voor aan beleidsmakers en zorgverleners.

 • Met campagnes

Kom op tegen Kanker roept in mediacampagnes (ex-)kankerpatiënten op hun ervaringen te delen. Die getuigenissen vormen de basis voor eigen onderzoek in de kankerzorg.

 • Met een charter van patiëntenrechten

Elke (ex-)kankerpatiënt heeft psychosociale rechten. Kom op tegen Kanker heeft ze vastgelegd in een charter en roept de medische en paramedische zorgverstrekkers, de psychosociale hulpverleners, de werkgevers, de verzekeraars, de overheid, de mutualiteiten en het grote publiek op om mee te werken aan de realisatie van deze rechten.

 • Met een memorandum

Met de verkiezingen eind mei in aantocht stelt Kom op tegen Kanker graag zijn prioriteiten in beleidsmaatregelen voor om kanker nog meer te vermijden, te bestrijden en te verzachten. Lees ons memorandum.

Ook het memorandum van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving onderschrijft Kom op tegen Kanker. Lees meer.

De rechten die we verdedigen

iStock

Beperking financiële impact van kanker

Elke patiënt heeft recht op een betaalbare behandeling, zorg en leven na kanker. We brengen de pijnpunten in kaart en kaarten ze aan bij de overheid.

Kwaliteitsvolle behandeling

Kwaliteitsvolle zorg tijdens en na kanker

Elke patiënt heeft recht op de beste zorg en behandeling. Daarom brengen we ervaringen van patiënten in kaart en schrijven kritische rapporten met aanbevelingen.

Rookvrije werk- en leefomgeving

Werken of studeren na kanker

Voor Kom op tegen Kanker is het erg belangrijk dat kankeroverlevers optimaal ondersteund worden als ze opnieuw gaan werken of studeren na hun ziekte.

Mensen met een migratieachtergrond

Opkomen voor bijzondere groepen

Of het nu om ouderen, jongvolwassenen, mensen met een migratie-achtergrond of mantelzorgers gaat: allemaal vragen ze een specifieke aanpak in de kankerzorg.

Recht op informatie

Goede informatie en communicatie

Volgens Kom op tegen Kanker heeft elke kankerpatiënt het recht om eerlijk, volledig, in verstaanbare taal en op een begrijpelijke manier geïnformeerd te worden.

Verbodsbord tegen roken

Een rookvrije wereld

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Daarom wil Kom op tegen Kanker dat minder mensen (mee)roken en streeft de organisatie naar een rookvrij België.

Vroegopsporing mammografie

Kritische kijk op vroegopsporing

Kom op tegen Kanker pleit voor evenwichtige en toegankelijke informatie over de voor- en nadelen van vroegopsporing zodat je goed geïnformeerd kunt beslissen of je je laat screenen of niet.

Water drinkenkde vrouwen

Een gezonde levensstijl en leefmilieu

Kom op tegen Kanker wil dat minder mensen kanker krijgen. Om het risico op kanker te verlagen ijveren we voor een gezonde levensstijl en een gezond leefmilieu.

Successen

 • Schuldsaldoverzekering beter toegankelijk

  Wat houdt het recht om vergeten te worden bij schuldsaldoverzekeringen in?

  Lees het verhaal
 • Röntgenfoto gebit

  Kom op tegen Kanker tevreden dat dure tandzorg beter terugbetaald wordt

  Lees het verhaal
 • Vruchtbaarheidssparende behandeling

  Oncofreezing terugbetaald: kinderwens na kanker in vervulling

  Lees het verhaal
 • Borstreconstructie met eigen weefsel voortaan betaalbaar

  Betaalbare borstreconstructies met eigen weefsel niet langer toekomstmuziek

  Lees het verhaal
 • Studenten

  Doctoraatsstudenten kunnen eindelijk deeltijds werk hervatten na kanker

  Lees het verhaal
 • Met krijt getekend huis en mannetjes

  Schuldsaldoverzekering beter toegankelijk voor kankeroverlevers

  Lees het verhaal