Röntgenfoto gebit

Kom op tegen Kanker tevreden dat dure tandzorg beter terugbetaald wordt

Delen

Sommige kankerpatiënten kunnen straks rekenen op een betere terugbetaling van bepaalde dure tandzorg zoals het plaatsen van implantaten of bruggen. Kom op tegen Kanker is tevreden met deze beslissing: ‘het is een grote stap vooruit’, zegt Ward Rommel, diensthoofd Zorg en Behandeling bij Kom op tegen Kanker.  

Die betere terugbetaling wordt bovendien uitgebreid met een derdebetalersregeling die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft uitgewerkt. Patiënten die straks kunnen rekenen op een betere terugbetaling, zullen het geld niet meer moeten voorschieten. De overheid betaalt de tandarts rechtstreeks als:  

  • Je kaakbeen ernstig verminkt werd omdat er een tumor verwijderd werd en je daardoor een ernstige functionele of psychosociale handicap hebt. Of als je kaakbeen aangetast werd door radiotherapie.
  • Je na een stamceltransplantatie door afstotingsverschijnselen (graft vs host) tanden verliest of er meerdere ernstige tandafwijkingen door krijgt.
  • Je voor je 12e verjaardag chemo- of radiotherapie kreeg en daardoor tanden verloor of meerdere ernstige tandafwijkingen kreeg.  

Met de maatregel komt de regering gedeeltelijk tegemoet aan de beleidsvoorstellen die Kom op tegen Kanker al een tijdje bepleit.  

Deze zomer van kracht

In 2016 bleek immers uit onderzoek van Kom op tegen Kanker dat tandzorg voor kwetsbare patiënten een 'financiële nachtmerrie' is. Denk aan patiënten met een hoofd- of een halstumor van wie hun onder- of bovenkaak afsterft na een bestralingsbehandeling of zwaar beschadigd geraakt bij een operatieve verwijdering van de tumor. Een ander voorbeeld zijn kankerpatiënten van wie hun afweersysteem negatief reageert op stamceltherapie rond de mond of het gezicht.

Het voorstel van De Block werd donderdag goedgekeurd door het Verzekeringscomité. Naar verwachting zal de regeling in de zomer van dit jaar van kracht worden.

De Block maakt begin 2017 3 miljoen euro vrij om dure tandzorg terug te betalen voor kankerpatiënten. De maatregel is nu concreet uitgewerkt. Ook patiënten met anodontie hoeven binnenkort geen tandzorgfacturen meer te betalen.