Kanker voorkomen en vroeg opsporen

Kom op tegen Kanker wil in de eerste plaats zorgen dat minder mensen kanker krijgen. Daarom ijveren we bij overheden voor veranderingen in de wetgeving en informeren en sensibiliseren we burgers, zodat het risico op kanker daalt. Daarnaast financieren we onderzoeken als hefboom voor het beleidswerk en de sensibilisering die we voeren.

Belangrijke veroorzakers van kanker aanpakken

Sinds 2022 zetten we nóg sterker in op preventie, omdat daar nog veel vooruitgang te boeken is. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. We streven naar een gezonde levensstijl en een gezonde leefomgeving en selecteerden hiervoor zes preventiethema’s waaraan we prioriteit geven.  

We streven naar een maximale gezondheidswinst, zeker voor de kwetsbaren. Via beleidswerk, het informeren en sensibiliseren, en het financieren van preventieprojecten willen we deze zes belangrijke veroorzakers van kanker aanpakken:

wandelen
Gezonde levensstijl
Gezonde leefomgeving
Kom op en wandel

Kom op tegen Kanker moedigt iedereen aan om meer te bewegen en te gaan stappen. Samen met Natuurpunt hebben wij daarom in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad uitgestippeld. 

Wat doen we nog meer?

Behalve de zes preventiethema’s waaraan we prioriteit geven, heeft Kom op tegen Kanker ook nog aandacht voor de zon en zonnebanken. Ook hier streven we naar maximale gezondheidswinst: via beleidswerk en via het informeren en sensibiliseren.

Preventie

Vroegopsporing

Kanker vroegtijdig opsporen betekent dat er bij gezonde mensen – die geen klachten hebben en geen verhoogd risico op kanker – wordt gezocht naar voorlopers van kanker of het begin van kanker.

Kom op tegen Kanker wil van de overheid bekomen dat ze de best mogelijke vroegopsporing aanbiedt en streeft er ook naar om de toegankelijkheid van de vroegopsporing naar kanker te verhogen. Daarnaast willen we burgers sensibiliseren over de voor- en nadelen van vroegopsporing. Ten slotte financiert Kom op tegen Kanker preventieprojecten die kanker in een vroeg stadium helpen opsporen of voorkomen, de communicatie erover optimaliseren en/of de toegankelijkheid vergroten.

Kom op tegen Kanker kan en doet het niet alleen. We werken samen met diverse Vlaamse, Belgische, Europese en internationale coalities, want SAMEN staan we sterker. Lees meer