Kanker vroeg opsporen, wel of niet?

Kanker vroeg opsporen, wel of niet?

Kanker vroegtijdig opsporen betekent dat er bij gezonde mensen – die geen klachten hebben en geen verhoogd risico op kanker – wordt gezocht naar voorlopers van kanker of het begin van kanker. Kom op tegen Kanker pleit voor evenwichtige en toegankelijke informatie over de voor- en nadelen van vroegopsporing zodat je goed geïnformeerd kunt beslissen of je je laat screenen of niet.

Twijfel je om je te laten screenen op kanker? Neem dan eerst de voor- en nadelen van deze vroegopsporing door. Zo kun je daarna goed geïnformeerd je keuze maken.

Biomedisch onderzoek

Darmkanker opsporen

Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker is bedoeld om bij mensen tussen 51 en 74 jaar dikkedarmkanker op te sporen, nog voor er klachten zijn.

Borstkanker opsporen

Borstkanker opsporen

De Vlaamse overheid raadt vrouwen tussen 50 en 69 jaar aan om elke twee jaar een borstonderzoek te laten uitvoeren in het kader van het bevolkingsonderzoek.

Luisterende arts

Baarmoederhalskanker opsporen

De Vlaamse overheid raadt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen in het kader van het bevolkingsonderzoek.

Arts geeft uitleg

Prostaatkanker opsporen

Vele mannen van 50 jaar of ouder vragen zich af of ze zich moeten laten testen op prostaatkanker. Daarover leven verschillende meningen.

Affiche campagne vroegopsporing domus medica Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker werkt samen met Domus Medica aan het opleiden van huisartsen om patiënten beter te informeren over de voor- en nadelen van de vroegopsporing van prostaatkanker en de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhals-, borst- en dikkedarmkanker.  

De artsen worden beter getraind om de voor- en nadelen van vroegopsporing te communiceren. Daardoor kunnen ze hun patiënten beter ondersteunen bij een beslissing over al dan niet deelnemen aan de vroegopsporing van kanker.  

Een poster in de wachtzaal van huisartsen helpt patiënten eraan te herinneren dat ze bij hun arts terechtkunnen met vragen over de voor- en nadelen van vroegopsporing. De campagne loopt van april 2019 tot eind 2020.  

Het project kwam tot stand nadat het onderzoeksbureau Kantar TNS in opdracht van Kom op tegen Kanker gepeild had naar kennis over de voor- en nadelen van vroegopsporing. Uit dat onderzoek bleek dat mensen nog te weinig worden geïnformeerd over de nadelen van vroegopsporing, maar ze dat wel wensen, ook al heeft dit niet per se een impact op hun keuze om deel te nemen.

Ondersteuning bevolkingsonderzoeken

Voor borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker organiseert de Vlaamse overheid een bevolkingsonderzoek. Kom op tegen Kanker is lid van de werkgroepen Bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker en van de werkgroep Sensibilisering.

Via deze werkgroepen volgen we nauwgezet de evoluties in de sector en waken we mee over de communicatie naar de bevolking. De werkgroepen zijn in 2015 opgericht door de Vlaamse minister van Volksgezondheid. Hun opdracht is om de informatie en sensibilisering over de Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker inhoudelijk en organisatorisch te ondersteunen, op te volgen en te coördineren.