Vlot op (stoel)gang

Kom op tegen Kanker wil de vroegopsporing naar kanker toegankelijker maken. Voor mensen in armoede is deelname aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker bijvoorbeeld niet altijd evident. Nochtans lopen zij een hoger risico op deze kanker en wegen de gevolgen van een diagnose zwaarder door voor hen. Met het project ‘Vlot op (stoel)gang’ brengt Kom op tegen Kanker de drempels, noden en wensen van mensen in armoede in kaart. Zowel vóór, tijdens als na de screening.

Vlot op (stoel)gang


Samen met deze mensen zelf, andere betrokken partijen en verschillende partnerorganisaties formuleren we daarna aanbevelingen én dragen we concrete oplossingen aan voor een toegankelijker bevolkingsonderzoek. Mensen in armoede bijstaan op sleutelmomenten is cruciaal - bijvoorbeeld bij de ontvangst van de uitnodiging of de doorverwijzing voor vervolgonderzoek. Daardoor zullen ze makkelijker en eenvoudiger keuzes kunnen maken rond hun persoonlijke screening.
 

Enkele statistieken

(screeningsjaar 2021 - bron: Centrum voor Kankeropsporing en Stichting Kankerregister)

48 %

van de mensen die een uitnodiging voor het Bevolkingsonderzoek ontvangen, doet niet mee

19 %

van de mensen doet geen correct vervolgonderzoek na een afwijkende stoelgangtest

47 %

van de afwijkende resultaten betreft een poliep, een voorloper van kanker. Die kan bijna altijd verwijderd worden waardoor kanker voorkomen wordt.

Update project

Het testpakket moet betrouwbaarheid uitstralen. Toch denken mensen soms dat het reclame is.

Kaat Van Bosstraeten

Expert Gelijke Kansen bij Kom op tegen Kanker en projectleider 'Vlot op (stoel)gang'

Kaat Van Bosstraeten

Mensen willen informatie over het onderzoek delen met anderen in de eigen gemeenschap. Er is dus zeker potentieel.

Lies Verhetsel

Opvallende inzichten

Mensen in armoede komen vaak in contact met boodschappen ter preventie van kanker. Het gaat dan meestal over roken en gezond eten. Over darmkanker en het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker lijken ze echter veel minder te horen. 

Hoewel het ontvangen van een testpakket vaak aanzet tot het ondernemen van actie, kan de inhoud soms als overweldigend worden ervaren. Dit leidt tot uitstel van de test. 

Een aantal mensen is ongerust en vindt het lang wachten op het resultaat. Ook al zijn er veel inspanningen bij het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker om snel resultaten te bezorgen, toch komen testresultaten van een stoelgangtest ingediend bij het labo via de huisarts vaak sneller.

Sommige mensen in armoede aarzelen om de thuistest te doen maar zouden meteen de test afnemen in een vertrouwde omgeving, bij een hulpverlener die ze kennen. 

Bij veel mensen komen akelige herinneringen boven bij de gedachte aan colonoscopie: andere onderzoeken zonder verdoving, slechte ervaringen met specialisten of een traumatische ervaring in de intieme zone. Dit zorgt voor weerstand en angst voor het onderzoek. 

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten en voortgang van dit project? Schrijf je dan in op onze mailinglist. 

Meer info?

Wil je meer weten over dit project of ben je geïnteresseerd in het bijdragen aan ons onderzoek? Neem gerust contact op.

Bekijk ook
 

  • Dikkedarmkanker opsporen

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker is bedoeld om bij mensen tussen 51 en 74 jaar dikkedarmkanker op te sporen, nog vóór er klachten zijn.
Ontdek de voor- en nadelen
 

  • Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Hoe verloopt het Bevolkingsonderzoek? Wanneer word je uitgenodigd? Hoe neem je deel? Hoe gebruik je de afnameset?
Meer info over het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker
 

  • Alles over dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker ontstaat doordat cellen in de dikke darm zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.
Lees alles over dikkedarmkanker