Schuldsaldoverzekering beter toegankelijk

Wat houdt het recht om vergeten te worden in bij schuldsaldoverzekeringen?

Door Wim Geluykens
Onderzoeker-jurist Kom op tegen Kanker
Delen

Vanaf 1 februari 2020 geldt het recht om vergeten te worden bij een schuldsaldoverzekering. Daardoor wordt die verzekering toegankelijker voor ex-kankerpatiënten. Wat houdt dat in? We vatten het samen in vier vragen en antwoorden.

Door het recht om vergeten te worden mag een verzekeraar tien jaar na het einde van een succesvolle kankerbehandeling geen rekening meer houden met die kanker als een ex-kankerpatiënt een schuldsaldoverzekering aanvraagt. Hij mag zich dus niet meer op die kanker beroepen om jouw verzekeringsaanvraag te weigeren of om jou een medische bijpremie te laten betalen. Je zult die kanker nog wel moeten vermelden in de medische vragenlijst wanneer daarnaar gevraagd wordt.

  • Is die termijn altijd tien jaar?

Neen, tien jaar is de algemene (maximum)termijn. Voor specifiek omschreven vormen van kanker gelden kortere termijnen. Zo wordt de termijn bijvoorbeeld verlaagd tot drie jaar voor bepaalde vormen van schildklierkanker.

Daarnaast zijn er andere vormen van kanker waarbij je na een termijn in aanmerking komt voor een schuldsaldoverzekering onder standaardvoorwaarden. Zo wordt voor bepaalde soorten leukemie de eventueel te betalen bijpremie begrensd tot maximum 50 % van de basispremie wanneer je diagnose vijf jaar gesteld is. Check het rooster met kortere termijnen.

Interessant om weten is dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg dat rooster elke twee jaar zal evalueren. Zo kunnen de vermelde termijnen aangepast en verkort worden en kunnen ook andere kankeraandoeningen worden toegevoegd.

  • Vanaf wanneer gelden die termijnen?

De algemene termijn van tien jaar voor alle kankers geldt voor alle nieuwe schuldsaldoverzekeringen vanaf 1 februari 2020. De kortere termijnen uit het rooster zijn van toepassing voor alle nieuwe schuldsaldoverzekeringen vanaf 1 april 2020.

  • Geldt dat enkel voor ex-kankerpatiënten?

Neen, ook andere chronische ziekten werden in het rooster met de kortere termijnen opgenomen. Zo kunnen ook mensen met bijvoorbeeld mucoviscidose, hepatitis C of HIV zich beroepen op het recht om vergeten te worden.

  • Wat met je bestaande schuldsaldoverzekering?

Het recht om vergeten te worden geldt enkel voor nieuwe verzekeringscontracten die worden afgesloten vanaf 1 februari 2020.

Heb je al een schuldsaldoverzekering en wil je gebruikmaken van het recht om vergeten te worden, dan moet je je bestaande verzekeringsovereenkomst stopzetten en een nieuwe afsluiten. Doe dat niet overhaast. Ga eerst na in je verzekeringsovereenkomst hoe je dat juist doet. Het is ook verstandig eerst een prijssimulatie te laten maken van een nieuwe verzekering voor je huidige op te zeggen.

Controleer daarnaast ook of het afsluiten van een nieuwe verzekering geen negatief effect heeft op het tarief van de lening die je bij een bank afsloot. Lees meer tips en informatie.