Recht om vergeten te worden voortaan ook voor verzekering gewaarborgd inkomen

Delen

Kom op tegen Kanker is tevreden met de nieuwe gedragscode van Assuralia (de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen), die het recht om vergeten te worden vanaf februari 2022 uitbreidt naar de verzekering gewaarborgd inkomen. Wie kankervrij is, moet zich 10 jaar na de behandeling dus probleemloos en zonder extra kosten kunnen verzekeren tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

Verzekeraars mogen in de toekomst bij het afsluiten van een verzekering gewaarborgd inkomen niet langer rekening houden met de medische voorgeschiedenis van kankerpatiënten als de behandeling meer dan tien jaar achter de rug is. Verschillende getuigenissen tonen aan dat dit tot op heden wel anders is. Veel ex-kankerpatiënten krijgen geen toegang tot de verzekering gewaarborgd inkomen of moeten torenhoge premies betalen. Het is ontzettend pijnlijk en onrechtvaardig dat wie ‘genezen verklaard’ wordt door z’n arts, dat voor verzekeraars vaak nog niet is.

Kom op tegen Kanker kaartte de problematiek vorig jaar in de pers aan en ging met Assuralia in overleg. Wim Geluykens, onderzoeker-jurist, reageert blij dat die gesprekken tot resultaat hebben geleid:‘Wie de pech heeft kanker (gehad) te hebben, mag daar financieel niet de dupe van worden. Daarom juichen we de beslissing van Assuralia toe om het recht om vergeten te worden uit te breiden naar de verzekering gewaarborgd inkomen. We roepen de regering nu op om de uitbreiding ook te verankeren in de wet. Dat is de manier om voor specifieke tumoren kortere termijnen vast te leggen dan de algemene termijn van tien jaar.’

België is zo het eerste land waar het recht om vergeten te worden ook zal gelden voor inkomensverzekeringen. Nog tot februari 2022 geldt het recht alleen bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering.

We roepen de regering nu op om de uitbreiding te verankeren in de wet. Zo kunnen kortere termijnen vastgelegd worden voor specifieke tumoren.

Wim Geluykens

onderzoeker-jurist

Wim Geluykens