Jan Breydelstadion rookvrij

Cercle Brugge voetbalt in rookvrij stadion

Delen

Voetbalclub Cercle Brugge maakt zijn stadion voortaan rookvrij. Cercle Brugge geeft met de maatregel gehoor aan de stem van zijn supporters. Een bevraging bracht immers aan het licht dat een overgrote meerderheid voorstander is van een rookvrij stadion.

Kom op tegen Kanker juicht de beslissing toe. De groen-zwarte club wordt de vierde volledig rookvrije ploeg in de Jupiler Pro League. Kom op tegen Kanker steunt de beslissing samen met de Pro League, Vlaams Instituut Gezond Leven en Stichting tegen Kanker. 'De beslissing zorgt ervoor dat niemand nog gedwongen meerookt', aldus Marc Michils. 'Voor niet-rokers wordt het sowieso aangenamer om de wedstrijd te volgen. Voor rokende fans kan het een stimulans zijn om te stoppen met roken.

Cercle Brugge is een familievereniging waarbij de gezondheid van al onze fans, jong én oud, van primordiaal belang is.

Frans Schotte

Cercle-voorzitter

Ook het Vlaams Instituut Gezond Leven reageert enthousiast op de beslissing van Cercle Brugge: 'Zien roken, doet roken. Als kinderen en jongeren mensen rondom hen zien roken, denken ze dat roken iets normaal is. Ze zien het niet als een dodelijke verslaving.' Gezond Leven ontwikkelde daarvoor de leidraad "gezonde stadions", in samenwerking met de European Healthy Stadia Network, UEFA en de World Heart Federation. Die leidraad geeft voetbalclubs de nodige handvatten om op een succesvolle manier een rookvrij stadion te implementeren. De European Healthy Stadia Network hoopt dat ook de andere Belgische voetbalploegen het voorbeeld van Cercle Brugge zullen volgen: 'Elke stadionbezoeker in België zou de kans moeten krijgen om schone lucht in te ademen. De dag van vandaag is dat ook de standaard geworden voor een voetbalomgeving.'

Met de invoering van het rookverbod geeft Cercle Brugge gehoor aan de oproep van FIFA en UEFA om voetbalstadions zoveel mogelijk rookvrij te maken.