
Samen 100 km lopen, hoe gaat dat precies? En hoe geef je als team daarmee het broodnodige kankeronderzoek een boost? Wel, dat is allebei makkelijker en nog plezieriger dan je denkt.
Zo loop je samen 100 km
100 km lopen, niet haalbaar? Toch wel. Je doet het immers niet alleen, maar in een team van vier lopers. We volgen het principe 40 + 30 + 20 + 10 = 100. Eén loper start als eerste, en na elke 10 km sluit een extra loper van het team aan. De eerste loper legt dus 40 km af, de tweede 30 km, de derde 20 km en de vierde 10 km. Ze lopen samen, komen ook samen over de finish en het team legt op die manier samen 100 km af.
Na het bekijken van onderstaande video, ben je zeker helemaal mee.
Veelgestelde vragen over het loopconcept
De 100km-run is bedoeld voor vier lopers. De 100 km is de optelsom van de vier afstanden: 40 + 30 + 20 + 10 km = 100 km. Elke loper van het team neemt dus één afstand op zich. De 40km-loper begint, en elke 10 km komt er een loper bij.
Nee, de lopers wisselen elkaar niet af. Na elke 10 km sluit er een loper aan bij het team. De 40km-loper start dus, en na 10 km sluit de 30km-loper bij aan. Zo verder tot het team compleet is en je met vier lopers samen over de finish komt.
Nee, het is niet de bedoeling om zo snel mogelijk over de meet te komen. De sportieve uitdaging en de groepsgeest staan centraal. Daarom loop je ook per team en niet per loper over de finish. Iedereen krijgt bij aankomst een sfeervolle ontvangst, los van het aankomstuur.
Wil je toch graag weten hoelang je team deed over de afstand van 100 km, dan kan dat. De 40km-loper krijgt een tracker opgespeld die volgt wanneer je team precies over de finish komt. Die info vind je na het event op de website.
Dat teams samen lopen en samen over de finish komen, is net wat de 100km-run zo uniek maakt. Het is dan ook de bedoeling dat teams zo veel mogelijk samenblijven en samen over de eindstreep komen. Maar dat kunnen en willen we niet verplichten. We begrijpen dat het voor sommigen moeilijk kan zijn om een ander loopritme aan te nemen. Snelle lopers kunnen tragere teamgenoten opwachten bij de aansluitposten. De volgende loper mag pas aansluiten als de laatste loper van het team op de aansluitpost gearriveerd is. De tracking gebeurt per team, op basis van de 40km-loper.
Het parcours wordt volledig bepijld en loopt (deels) langs de openbare weg. Die wordt niet verkeersvrij gemaakt. Op gevaarlijke punten worden seingevers voorzien.

Zo stel je je team samen
Twijfel je nog over wie er in jouw 100km-run-team past? Je vindt het antwoord vast hieronder:
Veelgestelde vragen over wie kan deelnemen
Je mag deelnemen aan de 100km-run vanaf het jaar waarin je zestien jaar wordt. De organisatie laat zich hiervoor adviseren door de dienst S.P.O.R.T.S. van het UZA, die gespecialiseerd is in het begeleiden van atleten, het voorkomen en behandelen van sportletsels …
Deelnemers die 16 of 17 jaar zijn of worden in het jaar van deelname, hebben toestemming nodig van hun ouders of wettelijke voogd om zich in te schrijven.
De minimumleeftijd om een geldinzamelingsactie op te starten is 18 jaar.
Het parcours is jammer genoeg niet geschikt om het met een handbike of rolstoel af te leggen.
Uiteraard, geen betere teambuilding dan je samen met de collega's een sportieve uitdaging aan te gaan, samen geld in te zamelen en jullie zo in te zetten voor het kankeronderzoek. De 100km-run voor Kom op tegen Kanker staat dus open voor zowel individuele als voor bedrijventeams.
Je kunt een onbeperkt aantal teams inschrijven. Per team is wel het startgeld van 2500 euro vereist.
Het is de bedoeling dat er voor elke afstand een loper aan de start komt. Als je je startgeld van 2500 euro hebt ingezameld, kun je ook met een onvolledig team aan de start komen.
De registratie van de lopers per afstand zal enkele weken voor het evenement gebeuren. Maak je echter geen zorgen. Tot 15 maart om middernacht kan de teamtitularis online via de beheerpagina een wissel doorgeven. Latere wissels kunnen doorgegeven worden aan de registratiebalie op de site bij het oppikken van de startpakketten. Zorg ervoor dat we steeds weten wie voor jouw team meeloopt. Het is heel belangrijk om de wissel door te voeren om in orde te zijn voor de verzekering.
Op de achterzijde van elk borstnummer staat een noodnummer. Als je onderweg in de problemen komt, kun je dat nummer bellen. Dan word je opgehaald door een bezemwagen. Opgelet: niet alle plaatsen op het parcours zijn met de auto bereikbaar. Probeer het, indien mogelijk, vol te houden tot aan een bevoorradingsstop. Een fietsploeg van het Rode Kruis volgt de lopers en kan op alle plekken van het parcours assistentie verlenen.
Neen, honden zijn niet toegelaten op het parcours.
Toch nog vragen over wie kan deelnemen? Neem dan contact op

Zo steun je het kankeronderzoek
Hoe het kankeronderzoek dan precies beter wordt van jouw sportieve prestatie? Wel, elk team dat deelneemt aan de 100km-run zamelt 2500 euro startgeld in. Dat startgeld gaat naar onderzoek dat een directe impact heeft op de levenskwaliteit en overlevingskansen van mensen met kanker.