De netto-opbrengst van de 100km-run gaat naar kankeronderzoek dat een directe impact heeft op de levenskwaliteit en overlevingskansen van mensen met kanker. Dat is broodnodig, want jaarlijks krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben.

Patiëntgericht onderzoek is bovendien vaak minder commercieel interessant, waardoor de farmaceutische industrie er niet in investeert. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar zeldzame kankers. Of aan onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie of plaats van de bestraling. Die aanpassingen kunnen een groot positief effect hebben op het herstel van patiënten, maar vragen niet om nieuwe toestellen en zijn daarom minder interessant voor commerciële spelers.

De financiële nood voor dit onderzoek is dus vaak hoog, want ook de middelen die de overheid ter beschikking stelt, zijn beperkt. Daarom springen Kom op tegen Kanker en de lopers van de 100km-run bij. Zij zamelen per team 2500 euro startgeld in. Zodat ook dit kankeronderzoek niet stilvalt. Want dat het een belangrijke meerwaarde kan zijn voor het welzijn van kankerpatiënten, dat is duidelijk. Zo ondervond ook Dory:

Ook voor heel wat andere kankerpatiënten maken Kom op tegen Kanker en de lopers van de 100km-run rechtstreeks het verschil. Dat merkte ook Sofie Joris al, 100km-run-loper en oncologe in het UZ Brussel:

Hoe we beslissen welk onderzoek precies steun krijgt en hoe jij zeker kunt zijn dat je geld goed wordt besteed? Dat vertelt Erwin Lauwers, verantwoordelijke Projectfinanciering Biomedisch Onderzoek bij Kom op tegen Kanker, je graag: