
Een event zoals de 100km-run voor Kom op tegen Kanker, zo bestaat er geen ander. Heb je dus nog vragen over het unieke concept, of over hoe alles precies loopt? Grote kans dat je het antwoord hieronder terugvindt.
Over het loopconcept
De 100km-run is bedoeld voor vier lopers. De 100 km is de optelsom van de vier afstanden: 40 + 30 + 20 + 10 km = 100 km. Elke loper van het team neemt dus één afstand op zich. De 40km-loper begint, en elke 10 km komt er een loper bij.
Nee, de lopers wisselen elkaar niet af. Na elke 10 km sluit er een loper aan bij het team. De 40km-loper start dus, en na 10 km sluit de 30km-loper bij aan. Zo verder tot het team compleet is en je met vier lopers samen over de finish komt.
Nee, het is niet de bedoeling om zo snel mogelijk over de meet te komen. De sportieve uitdaging en de groepsgeest staan centraal. Daarom loop je ook per team en niet per loper over de finish. Iedereen krijgt bij aankomst een sfeervolle ontvangst, los van het aankomstuur.
Wil je toch graag weten hoelang je team deed over de afstand van 100 km, dan kan dat. De 40km-loper krijgt een tracker opgespeld die volgt wanneer je team precies over de finish komt. Die info vind je na het event op de website.
Dat teams samen lopen en samen over de finish komen, is net wat de 100km-run zo uniek maakt. Het is dan ook de bedoeling dat teams zo veel mogelijk samenblijven en samen over de eindstreep komen. Maar dat kunnen en willen we niet verplichten. We begrijpen dat het voor sommigen moeilijk kan zijn om een ander loopritme aan te nemen. Snelle lopers kunnen tragere teamgenoten opwachten bij de aansluitposten. De volgende loper mag pas aansluiten als de laatste loper van het team op de aansluitpost gearriveerd is. De tracking gebeurt per team, op basis van de 40km-loper.
Het is de bedoeling dat er voor elke afstand een loper aan de start komt. Als je je startgeld van 2500 euro hebt ingezameld, kun je ook met een onvolledig team aan de start komen.
De registratie van de lopers per afstand zal enkele weken voor het evenement gebeuren. Maak je echter geen zorgen. Tot 15 maart om middernacht kan de teamtitularis online via de beheerpagina een wissel doorgeven. Latere wissels kunnen doorgegeven worden aan de registratiebalie op de site bij het oppikken van de startpakketten. Zorg ervoor dat we steeds weten wie voor jouw team meeloopt. Het is heel belangrijk om de wissel door te voeren om in orde te zijn voor de verzekering.
Op de achterzijde van elk borstnummer staat een noodnummer. Als je onderweg in de problemen komt, kun je dat nummer bellen. Dan word je opgehaald door een bezemwagen. Opgelet: niet alle plaatsen op het parcours zijn met de auto bereikbaar. Probeer het, indien mogelijk, vol te houden tot aan een bevoorradingsstop. Een fietsploeg van het Rode Kruis volgt de lopers en kan op alle plekken van het parcours assistentie verlenen.
Het parcours wordt volledig bepijld en loopt (deels) langs de openbare weg. Die wordt niet verkeersvrij gemaakt. Op gevaarlijke punten worden seingevers voorzien.
Over wie kan deelnemen
Je mag deelnemen aan de 100km-run vanaf het jaar waarin je zestien jaar wordt. De organisatie laat zich hiervoor adviseren door de dienst S.P.O.R.T.S. van het UZA, die gespecialiseerd is in het begeleiden van atleten, het voorkomen en behandelen van sportletsels …
Deelnemers die 16 of 17 jaar zijn of worden in het jaar van deelname, hebben toestemming nodig van hun ouders of wettelijke voogd om zich in te schrijven.
De minimumleeftijd om een geldinzamelingsactie op te starten is 18 jaar.
Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.
Het parcours is jammer genoeg niet geschikt om het met een handbike of rolstoel af te leggen.
Uiteraard, geen betere teambuilding dan je samen met de collega's een sportieve uitdaging aan te gaan, samen geld in te zamelen en jullie zo in te zetten voor het kankeronderzoek. De 100km-run voor Kom op tegen Kanker staat dus open voor zowel individuele als voor bedrijventeams.
Je kunt een onbeperkt aantal teams inschrijven. Per team is wel het startgeld van 2500 euro vereist.
Neen, honden zijn niet toegelaten op het parcours.
Over wat je krijgt
Uiteraard besteden we heel veel aandacht aan de sfeer en animatie op het parcours en bij de aankomst. En er is meer:
- Mooi, bepijld parcours
- Gepersonaliseerd borstnummer
- Technisch loopshirt (indien gewenst)
- Gepersonaliseerde button
- Bevoorrading onderweg en aan de finish
- Trackingsysteem
- Verzekering tegen lichamelijke schade gedurende de hele duur van het evenement
- Parking
- Unieke 100km-run-medaille
- Catering achteraf
- Startmoment
- …
Energy Lab biedt elke deelnemer trainingsschema's aan, aangepast aan de afstand die je loopt.
- Elk team krijgt op de website van de 100km-run een eigen teampagina, die makkelijk kan worden gedeeld via mail of sociale media.
- Op deze teampagina kunnen bezoekers je team ook makkelijk steunen met een gift.
- De info over de acties die je opzet om geld in te zamelen, verschijnt op je eigen teampagina en in de actiekalender op de startpagina van de 100km-run-website.
- Een toolkit met promotiemateriaal - denk aan banners, vlaggen, gepersonaliseerde brochures, mails ... - helpt je om je omgeving warm te maken om je steunen met een gift of tijdens een actie.
- De districtscoördinator van jouw regio helpt je graag met praktische tips of met verse inspiratie en beantwoordt je vragen over acties en giften met veel plezier.
Dat is jammer genoeg niet mogelijk, tenzij zij het doen uit eigen initiatief. Zij hebben zich kosteloos geëngageerd om prestaties te leveren in het kader van de campagne rond de 100km-run en zullen een actieve rol hebben tijdens het evenement. Aan alle verzoeken van deelnemende teams beantwoorden, is helaas onmogelijk voor hen.
- Verzekering tijdens de trainingen
- Goede loopschoenen, -broek en -kousen (wees eventueel voorbereid op koud en nat weer
- Vervoer van en naar de evenementsite
- Een goede fysieke conditie*
* We raden je aan om geen zware inspanningen te leveren waarop je fysiek niet goed voorbereid bent. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.
Over het startgeld
We hebben er met de organisatie van de 100km-run bewust voor gekozen om zowel op fysiek als op financieel vlak de lat hoog te leggen. Het geld dat met de 100km-run wordt ingezameld, gaat naar kankeronderzoek dat een directe impact heeft op de overlevingskansen en levenskwaliteit van mensen met kanker. Daar is nog heel veel geld voor nodig. Het feit dat zoveel mensen zo’n grote inspanning willen doen, is ook een flinke steun in de rug voor de vele kankerpatiënten en hun naasten.
De netto-opbrengst van de 100km-run gaat naar kankeronderzoek dat een directe impact heeft op de levenskwaliteit en overlevingskansen van mensen met kanker. Dat is broodnodig, want jaarlijks krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben.
Je ontvangt je actienummer zodra je je inschrijft voor de 100km-run. Dit actienummer bewijst dat je een actievoerder voor Kom op tegen Kanker bent, en dat het geld dat je inzamelt, wordt gebruikt om kankeronderzoek te financieren.
Dankzij het actienummer kunnen overschrijvingen met giften of actiegeld ook makkelijk worden gekoppeld aan jouw team. Door je actienummer te vermelden - naast het woord 'GIFT' of 'ACTIE' - wordt het ingezamelde geld automatisch aan jouw startgeld toegevoegd.
Wanneer je aan vrienden, familie, of collega's vraagt om, niet in functie van een actie en dus zonder tegenprestatie, geld te storten om jouw team te steunen, dan spreken we van een gift.
Actiegeld is het geld dat je inzamelt bij een actie die je organiseert. Organiseer je bijvoorbeeld een wafelverkoop, dan is het geld dat je hiermee ophaalt je actiegeld.
Hiervoor ontvang je géén fiscaal attest. De return werd immers al geleverd, in de vorm van eten en drinken, het plaatsen van logo's, enz. Het storten van actiegeld kan daarom ook niet via de teampagina, uitsluitend via een overschrijving.
Wie jouw team in 2023 steunde met een gift van minstens 40 euro in totaal (berekend op jaarbasis) ontvangt in maart 2024 automatisch een fiscaal attest van Kom op tegen Kanker. Wie jouw team in 2024 steunt met een gift van minstens 40 euro ontvangt hiervoor het jaar daarop een fiscaal attest.
De opbrengst uit acties die je organiseerde om je startgeld bijeen te krijgen, komt niet in aanmerking voor een fiscaal attest.
Kon je het antwoord op je vraag niet vinden? Neem dan contact met ons op.