327.850 azalea’s vliegen de deur uit tijdens 29e Plantjesweekend

Delen

Tijdens het 29ste Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker werden 327.850 plantjes verkocht. Dat levert 2.622.800 euro op voor steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. 'Vlaanderen werd de voorbije dagen overspoeld door een zee van azalea’s. De warmte was overal voelbaar. Door de zon, maar vooral door het enthousiasme van onze duizenden vrijwilligers en de solidariteit van iedereen die een plantje kocht. Een enorme dankjewel.'

In bijna elke Vlaamse gemeente werden azalea’s verkocht. Sommige teams doen al de volledige 29 edities mee. Dat maakt van het Plantjesweekend een jaarlijkse, wijdverspreide traditie. De hittegolf was officieel alweer voorbij, maar de bijna 6000 vrijwilligers die afgelopen weekend plantjes verkochten voor Kom op tegen Kanker maakten er een ongelooflijk warm weekend van. Sommige plantjesteams zijn zelfs nu nog in de weer om plantjes aan de man te brengen. Samen zullen ze 327.850 azalea’s verkocht hebben aan winkels, ziekenhuizen, op pleinen en markten, deur aan deur ... Een plantje kostte acht euro. Dat leverde een opbrengst van 2.622.800 euro op. 

Plantjesweekend 2023
Plantjesweekend 2023
Plantjesweekend 2023

Onze duizenden vrijwilligers verkochten afgelopen weekend weer met onvermoeibaar enthousiasme plantjes. En de kopers zorgden ervoor dat ze niet zonder werk vielen. Samen zamelden we zo een prachtig bedrag in voor betere zorg voor kankerpatiënten en hun naasten. Een ongelooflijk grote dankjewel aan iedereen die zijn steentje bijdroeg. Het was een weekend met een gouden randje.

David Vansteenbrugge

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

David Vansteenbrugge

Opbrengst integraal naar steun- en zorginitiatieven  

De opbrengst van het Plantjesweekend gaat naar verschillende steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. Zo worden er onder andere speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren met kanker. Daarnaast kan Kom op tegen Kanker er de Kankerlijn en meer dan 400 zorgvrijwilligers in ziekenhuizen mee actief houden. Een deel van de opbrengst gaat ook naar de palliatieve zorg, de inloophuizen en de lotgenotengroepen. 

Drie gouden tips om de azalea lang mooi te houden

1. Voldoende licht  
Azalea’s hebben graag voldoende (indirect) licht. Hoe frisser ze staan, hoe langer ze bloeien. De plantjes hebben weinig last van centrale verwarming of airconditioning. Al is het nooit een goed idee om planten vlak bij de verwarming te zetten.  

2. Geen natte voeten  
Geef azalea’s niet te veel water. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil? Prima. In de bloei kunnen de plantjes iets meer vocht gebruiken. Toch houden ze nooit van natte voeten. Laat dus geen water staan in het schoteltje onder de pot. 
Dompel ze af en toe onder in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is en laat ze daarna goed uitlekken. Daar peppen azalea's van op. De plantjes zijn niet ziektegevoelig. Bemesting is dus overbodig.  

3. Stekken is voor professionals  
Een azalea zelf vermeerderen, is een lastige klus die beter overgelaten wordt aan professionals. Het lukt alleen in de ideale omstandigheden van licht, temperatuur en plantenvoeding. Bovendien heeft elke soort zijn specifieke behoeften.  

Plantjesweekend 2023

Wat is het Plantjesweekend?  

Het Plantjesweekend is een actie voor Kom op tegen Kanker. Tijdens het derde weekend van september verkopen duizenden vrijwilligers azalea’s aan winkels, ziekenhuizen, op pleinen en markten en deur aan deur. Een plantje kost acht euro. De opbrengst van het Plantjesweekend gaat naar steun- en zorgprojecten voor mensen met kanker en hun naasten. Het Plantjesweekend vond dit jaar plaats op 15, 16 en 17 september. Het werd voor het eerst georganiseerd in 1995. Daarmee was het dit jaar de 29ste editie.