Kom op en wandel

Vallei van de Zwarte Beek Limburg

Zoek jij graag extremen op? Dan is deze wandeling gesneden koek voor jou. Want met ene voet sta je nog in de zompnatte venige beekvallei, terwijl de andere voet al in de kurkdroge zanderige stuifduinen van de heide staat. Echt waar, een wandeling waar je nog veel kan over navertellen. Dat vond ook dichter Mustafa Kör. En hij nam de pen op.

Aardepad door heide

Wandeling door grootste natuurgebied in Vlaanderen

1.300 hectare groot. Hiermee is de Vallei van de Zwarte Beek een van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. De wandeling zelf telt 3,5 kilometer maar kan uitgebreid worden. Gekend om zijn extreme variatie, want het is meer dan een beek alleen. Bovenop herken je de heide en bossen, met beneden de hooilanden en venige moerassen met turfputten en trilvenen. Dit veen is een eeuwenoude reuzenspons. Maar liefst 8 meter dik! Uniek in Vlaanderen. En zo een van de meest waardevolle beekdalen in West-Europa.

Dichter aan het beekdallandschap

Bij turfputten en trilvenen hoort ook het ritmische van klinkers en medeklinkers. Onderweg bedacht dichter Mustafa Kör speciaal voor de gelegenheid een gedicht dat je even tot rust laat komen in dit gevarieerde landschap. Ideale verpozing. Om even bij stil te staan. En dan weer heen en weer geslingerd te worden door de schoonheid van het landschap. Geniet!

Mustafa Kör schrijft zijn naam op de paal

Mustafa Kör (1976) is schrijver en dichter. Hij is onder meer bekend van zijn roman De Lammeren. In 2008 was Mustafa Kör een jaar lang stadsdichter van de stad Genk. Zijn werk werd bekroond met de twee jaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen, de El Hizjra literatuurprijs en de Groene Waterman publieksprijs. Zijn poëziedebuut Ben jij liefde kreeg veel lof en werd genomineerd voor de Theater aan Zee-debuutprijs. In 2022 en 2023 is hij Dichter des Vaderlands.

Mustafa Kör poseert naast paal

Handig om te weten

  • Vallei van de Zwarte Beek, Bezoekerscentrum De Watersnip, Grauwe Steenstraat 7, 3580 Beringen.
  • Alle praktische informatie over de bereikbaarheid en de openingsuren van het bezoekerscentrum.
  • Beperkte parking aanwezig.
  • Het Kom op tegen Kanker-wandelpad in De Zwarte Beek telt 3,5 kilometer en is bewegwijzerd.
  • Er zijn verschillende routes tussen 2,2 kilometer en 7,10 kilometer, je kunt je wandeling dus uitbreiden indien je wilt.
  • Hele jaar door toegankelijk.
  • Bij regenweer? Laarzen of stevige wandelschoenen zijn aanbevolen.
  • Het grootste deel van het wandelpad is geasfalteerd. Het laatste deel is niet geasfalteerd en moeilijker toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De paal met het gedicht is wel vlot bereikbaar voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, je kan makkelijk heen en weer vanaf het bezoekerscentrum.
  • Honden welkom, aan de leiband.
Wandelpad zwarte beek

Ontdek de andere wandelpaden

Wandelen kun je bijna overal doen. Maar niks is zo heilzaam als stappen in het groen. Samen met Natuurpunt hebben wij in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad uitgestippeld.

Ontdek de wandelpaden

In samenwerking met:

logo natuurpunt en watersnip

Trouwe partners:

logo