

60 meter hoogteverschil op amper 19 kilometer. Dat ferme verschil is typerend voor de Zwalmvallei, waardoor het een bron van energie is voor de bouw van watermolens. Een regio waar dichter Maud Vanhauwaert zich als een vis in het water voelt. En speciaal voor het Kom op tegen Kanker-wandelpad een gedicht schreef. Ook een vloedstroom aan woorden.

Wandeling door grootste natuurgebied in Vlaanderen
Voor alle duidelijkheid: de Zwalm, de Boembekemolen en het Mijnwerkerspad zijn drie troeven van deze omgeving. Zo ligt de gerenoveerde Boembekemolen precies op de kruising van de Zwalm en de oude spoorwegbedding. Ook wel het Mijnwerkerspad genoemd. Getuige van dat spoorwegverleden is de Koebrug. Voor het vee van vroeger. Maar nu een van de meest romantische bruggetjes van de streek. Daar hoort een streepje poëzie bij!
Dichter aan het beekdallandschap
De Kom op tegen Kanker-wandelpaden combineren wandelen met poëzie. Zo laten we je even stilstaan bij de schoonheid van de natuur om dan weer verder het leven in te stappen. Dit wandelpad is 5,4 kilometer lang. Dichter Maud Vanhauwaert haalt alles uit de kast om in verbale harmonie te blijven met lokale gasten als de rivierdonderpad, beekforel en vuursalamander.

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en in 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020.

Handig om te weten
- Zwalmvallei, Bezoekerscentrum Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel
- Alle praktische informatie over de bereikbaarheid en de openingsuren van het bezoekerscentrum. (beperkte openingsuren)
- Beperkte parking aanwezig.
- Het Kom op tegen Kanker-wandelpad in de Zwalmvallei telt 5,4 kilometer en is bewegwijzerd.
- Er zijn verschillende routes tussen 5,2 kilometer en 6,5 kilometer. Je kunt je wandeling dus uitbreiden indien je wilt.
- Wandelpad hele jaar toegankelijk.
- Opgelet, er is een hoogteverschil in de Vlaamse Ardennen.
- Bij regenweer? Laarzen of stevige wandelschoenen zijn aanbevolen.
- De route is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De paal met het gedicht is wel vlot bereikbaar vanaf de Boembekemolen voor rolstoelgebruikers. Er is een andere rolstoelvriendelijke wandelroute beschikbaar.
- Honden welkom, aan de leiband.

Ontdek de andere wandelpaden
Wandelen kun je bijna overal doen. Maar niks is zo heilzaam als stappen in het groen. Samen met Natuurpunt hebben wij in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad uitgestippeld.
In samenwerking met:

Trouwe partners:
