Maak verzekering gewaarborgd inkomen toegankelijker

Veel ex-kankerpatiënten krijgen geen toegang tot de verzekering gewaarborgd inkomen. Ze kunnen voor geen enkele vorm van arbeidsongeschiktheid aanspraak maken op een aanvullend inkomen. Kom op tegen Kanker is blij dat zowel de verzekeringssector als de federale regering gehoor gaf aan zijn oproep om mensen met gezondheidsproblemen beter te beschermen tegen inkomensverlies.

Een ontoegankelijke verzekering gewaarborgd inkomen zorgt ervoor dat de drempel om zich als zelfstandige te vestigen voor ex-kankerpatiënten hoger is dan voor mensen zonder gezondheidsproblemen in het verleden.

Kom op tegen Kanker ijverde daarom met succes voor een uitbreiding van het recht om vergeten te worden naar de verzekering gewaarborgd inkomen:

  • De verzekeringssector voerde vanaf februari 2022 een gedragscode in waardoor een verzekeraar ook voor de verzekering gewaarborgd inkomen tien jaar na het einde van de succesvolle kankerbehandeling geen rekening meer mag houden met die kanker bij de beoordeling van de verzekeringsaanvraag. De verzekeraar mag op basis van die kanker de verzekering dus niet meer weigeren, een hoge bijpremie aanrekenen of de kanker van de verzekeringsdekking uitsluiten.
  • Eind 2022 werd het recht om vergeten te worden ook via de wet uitgebreid tot de verzekering gewaarborgd inkomen.
    Hierdoor geldt ook voor de inkomensverzekering dat een verzekeraar acht jaar, en vanaf 2025 vijf jaar na het einde van de succesvolle kankerbehandeling geen rekening meer mag houden met die kanker bij de behandeling van de verzekeringsaanvraag. Voor zij die voor hun 21 hun kankerdiagnose kregen, geldt meteen een algemene termijn van 5 jaar vanaf het einde van de succesvolle behandeling.
    Bijkomende voorwaarde voor de toepassing van het recht om vergeten te worden bij deze verzekering is dat je niet ziek uitviel ten gevolge van de kanker in deze termijn. We pleiten ervoor dat er ook voor deze verzekering net als bij de schuldsaldoverzekering snel een 'referentierooster' komt met kortere termijnen voor specifieke kankeraandoeningen.

Lees meer