Congres Jong en kanker?!

Congres Jong en kanker?!

Kom op tegen Kanker organiseert op 28 september 2021 de tweede editie van het gratis congres 'Jong en kanker'. Jongeren en zorgprofessionals maken de balans op: wat verbeterde er in drie jaar tijd en tegen welke drempels lopen jongeren met en na kanker nog steeds aan?  

Het congres biedt een dag vol inspirerende praktijkvoorbeelden en getuigenissen voor al wie het verschil kan maken voor jongeren tijdens en na kanker. Het congres richt zich niet alleen tot artsen en zorgverleners in ziekenhuizen, maar ook tot zorgprofessionals buiten het ziekenhuis. Denk aan psychologen, seksuologen, maatschappelijk werkers, trajectbegeleiders, kinesisten, VDAB-consulenten voor langdurig zieken, beleidsmakers, studentenbegeleiders op universiteiten en hogescholen enz. 

Aan het einde van de dag ga je naar huis met ideeën en antwoorden op de vraag hoe jij de zorg, nazorg en re-integratie op maat voor 16- tot 35-jarigen met kanker kunt verbeteren. Met oog voor de verschillende aspecten in iemands leven die kanker overhoop haalt.  

Jouw persoonsgegevens zijn bij ons in goede handen. Wij behandelen ze met de nodige vertrouwelijkheid. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

Promoot dit congres mee!

Kom op tegen Kanker wil zo veel mogelijk mensen bereiken die het verschil maken voor 16- tot 35-jarigen met kanker. Zet het congres in the picture op de sociale media, website, nieuwsbrief etc van je organisatie! Download de afbeeldingen hieronder en gebruik de tekst bovenaan op deze pagina.

Eventbeeld vierkant zonder tekst
Jong en kanker
Eventbeeld vierkant met tekst
Jong en kanker
Eventbeeld landscape zonder tekst
Jong en kanker
Eventbeeld landscape met tekst
Jong en kanker

Sharing is caring. Dank je wel!

Programma

Plenaire sessie van 10u30 tot 12u30 met moderator Karolien Debecker
(ook live te volgen van op afstand)

1. Setting the scene: jong en kanker

Jongeren aan het woord
AYA Movement als drijvende kracht

Sprekers: Tim Vanhoorenbeke, AYA / Johan De Munter, UZ Gent / Veerle Opdebeeck, Kom op tegen Kanker

2. Positief en krachtig verder na kanker

Stilstaan bij de gewone ‘normale’ ontwikkeling van adolescent (zonder label) naar jong volwassene die boeiend en belangrijk is voor het bekomen van een gezonde volwassen attitude. Ook deze groeifase vraagt energie en aandacht en mag zeker niet ‘on hold’ of in de schaduw komen door het beleefde ziekteproces. Warme context, ankerpunten waar je steeds op verhaal kan komen en die je helpen groeien door fijne initiatieven voor te stellen, zijn van ontelbare waarde.

Spreker: Ingrid De Jonghe,  jeugdadvocate, psychotherapeute en oprichtster van TEJO ‘Therapeuten voor jongeren’ 

3. Het www van leeftijdsspecifieke zorg: wie, wat en waarom?

Waarom zijn AYA’s een specifieke doelgroep in de zorg? Wat zijn hun specifieke noden? Hoe kunnen we de huidige zorg in het ziekenhuis meer op maat van de AYA maken? Dat zijn enkele vragen die worden voorgelegd aan Dr. Stef Meers, Hans Neefs en Marion Welten.

Sprekers: Dr Stef Meers, oncoloog AZ Klina / Hans Neefs, Kom op tegen Kanker / Marion Welten, FLAYA 

4. Re-integratie start bij diagnose: inspiratie uit Nederland

Als klinisch arbeidsgeneeskundige binnen het AYA Zorgteam, brengt zij de expertise in de behandeling die nodig is om vanaf diagnose arbeid als integraal behandeldoel mee te nemen in de behandeling en het herstel. Hiertoe slaat zij de brug tussen curatieve zorg,  arbeidsgerelateerde zorg en het sociale domein. Vanuit een persoonsgerichte benadering informeert en ondersteunt ze de AYA, werkt ze samen met de zorgprofessionals en legt verbindingen naar de opleidings- of arbeidscontext in functie van haalbare doelen.

Spreker: Désirée Dona, klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie in het Radboudumc in Nijmegen


Thematische sessies: 'Hoe kan jij het verschil maken?' van 13u30 tot 15u30. Keuze tussen:

Goed begonnen is half gewonnen: AYA zorg in het ziekenhuis

AYA’s ervaren dat de zorg in het ziekenhuis nog beter en anders kan. Maar hoe begin je als zorgverlener daar nu aan? Enkele zorgverleners delen hun eerste ervaringen met AYA zorg/hoe zij het aanpakken en gaan hierover in gesprek met AYA’s en het publiek.

Re-integratie: teamwork makes the dream work

(Weer) studeren of werken tijdens of na een kankerbehandeling is niet evident. Mits gepaste begeleiding, toegankelijke info en een financieel vangnet, waar nodig, is er heel wat mogelijk. Tijdens 2 dialoogtafels bespreken we met AYA’s, zorgprofessionals, tewerkstellingspartners, en beleidsverantwoordelijken hoe we samen een duurzame re-integratie van AYA’s kunnen verwezenlijken.

Iedereen uniek, net als AYA nazorg

Tijdens deze sessie geven we inspiratie en handvaten om met AYA’s op een krachtgerichte manier aan de slag te gaan rond zelfbeeld. Met focus op manieren van krachtgericht werken vanuit verschillende disciplines zoals verpleegkundige, seksuologe, kinésist, psychologe, … en getuigenissen van de AYA’s zelf.


Slotwoord van 15u40 tot 16u

Take home messages

Sprekers: AYA's en Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker