Bram en Florian, vloggers

Bram en Florian, vloggers

Delen

‘Jonge tieners overhalen niet aan het roken te gaan. Dat wil Kom op tegen Kanker met het onlineproject ‘Vloggers versus sigaretten’ bereiken. Wij zijn vloggers, ludieke filmpjes maken om ze nadien viraal te laten gaan, is onze hobby. Ooit slaagden we erin om ongemerkt in een Ikea-winkel te overnachten. We filmden die stunt en via sociale media werden we bekend bij jong Vlaanderen. Omdat het doelpubliek van de Kom op tegen Kanker-actie net die jongeren zijn, kwam de organisatie bij ons aankloppen om de antirookcampagne mee op poten te zetten. We kregen de opdracht een zestal video’s te maken over de schadelijke stoffen die we inademen als we roken.”

Ons hoef je al lang niet meer te overtuigen dat sigaretten slecht zijn

Bram en Florian

Vloggers

Dat sigaretten ongezond zijn, wisten we al langer dan vandaag. Toch was het schrikken toen we te weten kwamen dat rokers maar liefst 4000 schadelijke stoffen inademen. Zo stelden we vast dat er basilicumolie in sigaretten verwerkt wordt om ze een betere smaak te geven. Een grote consumptie van die olie werkt laxerend. We dronken enkele flessen van het goedje en brachten vervolgens uren op het toilet door.

Sigarettenrook prikkelt de keel en de longen. Dat komt door het aanwezige methaanzuur, een stof die ook in netels terug te vinden is. Om aan te tonen hoe onze longen die rook ervaren, trokken we op een koude oktoberdag naar het stadspark. Halfnaakt, met zwemvliezen aan de voeten en heel wat niet-begrijpende kijklustigen lieten we ons meerdere malen in een bos netels vallen. Een duidelijke maar bijzonder pijnlijke vergelijking. Nee, ons hoef je allang niet meer te overtuigen dat sigaretten slecht zijn. ‘That’s bananas’ was de kreet die we in al onze filmpjes gebruikten om onze bevindingen af te keuren.