Vrouw wandelt in bos

De boost van bewegen

Door Lore Pil
Expert Preventie & Vroegopsporing
Delen

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Bewegen in de natuur is nog beter. Een groene omgeving brengt je hartslag en bloeddruk naar omlaag, verhoogt je weerstand, werkt stressverlagend en boost je productiviteit en creativiteit. Wandelen verlaagt ook het risico op bepaalde kankers. Kom op tegen Kanker wil wandelen dan ook blijven stimuleren. 

De coronapandemie heeft ons letterlijk uit ons kot gelokt om meer te gaan bewegen. Massaal werden fietsen besteld en paden bewandeld. En dat is een goede zaak, want bewegen heeft een positieve impact op onze fysieke en mentale gezondheid. Reden genoeg dus om die gezonde gewoonte ook na corona vol te houden. 

Waarom is bewegen zo gezond? 

Frequent een matige inspanning doen heeft vele gezondheidsvoordelen.  

  • Het verlaagt je risico op diabetes type 2. Door te bewegen verbetert je insulinegevoeligheid waardoor je bloedsuiker minder hoog wordt. 
  • Het verlaagt je risico op verschillende types kanker zoals borst- en dikkedarmkanker. Bewegen stimuleert het immuunsysteem waardoor je afweer toeneemt en je risico op kanker verlaagt.  
  • Het helpt om je gewicht onder controle te houden door een betere energieverbranding en afname van vet rond de buik. 
  • Het zorgt ervoor dat je conditie verbetert en je sterkere longen krijgt. 
  • Het verlaagt je risico op hart- en vaatziekten doordat je hart en bloedvaten sterker worden. 
  • Het heeft een gunstige invloed op je stemming en op cognitieve functies. Door de inspanning neemt de doorbloeding van je hersenen toe en verbetert de werking van hormonen en andere stoffen in je brein.  

Bewegen in de natuur is een extra troef, die voordelen biedt voor zowel je lichaam als je geest. Een groene omgeving brengt je hartslag en bloeddruk naar omlaag, verhoogt je weerstand, werkt stressverlagend en boost je productiviteit en creativiteit. In heel wat landen wordt wandelen in de natuur zelfs op doktersvoorschrift aangeraden aan patiënten. In Vlaanderen is de natuur vaak nog een vergeten groen medicijn.  

Bewegen in de natuur is een extra troef, die voordelen biedt voor zowel je lichaam als je geest. In heel wat landen wordt het zelfs aangeraden op doktersvoorschrift.

Lore Pil

Expert Preventie en Vroegopsporing

Lore_Pil

Hoeveel moeten we dan bewegen?  

De beweegrichtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat we om die gezondheidsvoordelen te ervaren minstens 150 minuten ( = 2,5u) per week aan matig intensieve beweging moeten doen, verspreid over verschillende dagen. Dat kan bijvoorbeeld vijfmaal per week een halfuurtje zijn, maar dat halfuurtje kan ook perfect opgedeeld worden in tweemaal vijftien minuten. Het gaat om alle vormen van beweging waarvan je hartslag en ademhaling versnelt, maar waarbij je nog kunt praten, denk maar aan wandelen, fietsen, rustig zwemmen, traplopen, …

Probeer er een gewoonte van te maken door bijvoorbeeld een vast tijdstip te kiezen zoals fietsen naar je werk of een wandelingetje tijdens de lunchpauze. Langer, vaker en/of intensiever bewegen dan deze minimumnorm geeft extra gezondheidsvoordeel. Daarnaast raadt de WHO ook aan om tweemaal per week aan spierversterkende oefeningen te doen zoals krachttraining, hardlopen, tennis, fitness, … en om veel stilzitten te voorkomen. Voor een gezond leven is een gezonde mix van zitten, staan én bewegen belangrijk. Probeer daarom, ook als je voldoende beweegt, niet te lang stil te zitten en af en toe recht te staan.  

Voor iedereen een haalbare kaart  

Het grote voordeel is dat iedereen kan bewegen, het gaat namelijk niet om buitengewone inspanningen. Iedereen kan z’n activiteit zelf doseren, van een wandeling van vijftien minuten tot een hardloopsessie van twee uur. Beweging heeft in elke fase van je leven een positieve invloed op je fysieke gesteldheid, maar hoe eerder je er een gewoonte van maakt om voldoende te bewegen, hoe meer profijt je daarvan hebt. Ook wie ziek is, heeft baat bij beweging. Het verbetert het dagelijkse functioneren en welzijn, helpt om een behandeling (bijvoorbeeld chemotherapie bij kanker) vol te houden, bevordert het herstelproces en vermindert de kans op herval. Laat je gezondheid of beperking het niet toe om de beweegrichtlijn te volgen, laat je dan niet ontmoedigen en probeer zoveel mogelijk te bewegen binnen je eigen mogelijkheden. 

Je hoeft dus geen atleet te zijn om de impact van beweging op je gezondheid te ervaren. Als we ons  allemaal quasi dagelijks aan het bewegen zetten, zijn we goed bezig. A walk a day, keeps the doctor away.