Leo Pardon

'Elke patiënt heeft recht op goede palliatieve zorg'

Delen

Gepensioneerd ambtenaar Leo Pardon krijgt al drie jaar palliatieve zorg, na een diagnose van ongeneeslijke maagkanker in maart 2018. Door zijn deelname aan het burgerforum van Het palliatief debat droeg hij zijn steentje bij aan een betere palliatieve zorg in Vlaanderen.

‘Sinds mijn diagnose krijg ik om de twee weken chemotherapie. Tot nu toe werkt die goed en blijft mijn ziekte stabiel. Daarbij word ik al drie jaar zeer goed begeleid door een team in het Sint- Vincentiusziekenhuis in Deinze. Ik vind dat elke kankerpatiënt recht heeft op zo’n goede palliatieve zorg. Daarom wilde ik mijn ervaring delen, en was ik blij dat ik mocht deelnemen aan het burgerforum. Toen ik de campagnespotjes over Het palliatief debat op de radio hoorde, met de slogan ‘beter zorgen voor wie niet meer beter wordt’, is mijn frank pas gevallen: palliatieve zorg is niet hetzelfde als terminale zorg. Palliatieve zorg begint al bij de diagnose en gaat ook door na het overlijden, met de nazorg voor nabestaanden. Met 24 deelnemers zijn we drie weekends samengekomen om aanbevelingen uit te werken. Dat was voor mij een zeer rijke en diepgaande ervaring, en ik denk dat ik toch iets heb kunnen bijdragen aan het geheel. Ik ben echt tevreden met ons rapport. Nu maar hopen dat er door de regering ook echt werk van gemaakt wordt, en dat we op weg zijn naar een palliatieve zorg die toegankelijker, betaalbaarder en kwaliteitsvoller is.’

Leo Pardon

© Joost Joossen

Over Het palliatief debat

In 2020 organiseerde Kom op tegen Kanker een breed maatschappelijk debat over hoe we de palliatieve zorg kunnen versterken. Als onderdeel daarvan stelden Leo en 23 andere burgers samen 47 aanbevelingen op voor de overheid en de zorgsector. Kom hier meer te weten over Het palliatief debat.

Thema's: Psychosociaal Zorg