Elba de pet op tegen kanker

‘Ik wil overal het beste van maken'

Elba zet de pet op tegen kanker

Delen

‘Toen de dokters vertelden dat ik leukemie had, dacht ik: “Leukemie, is dat dan leuk?” Maar dat is het dus niet.’ Elba is zeven wanneer ze in maart vorig jaar te horen krijgt dat ze kanker heeft. De behandeling die volgt is intens, maar ook tijdens de moeilijkste momenten zoekt Elba naar manieren om te blijven lachen. Als gezicht van De Pet op tegen Kanker wil ze andere kinderen nu vertellen hoe het is om ziek te zien. ‘Ook mijn vriendjes snapten eerst niet wat kanker is, maar hoe meer ik erover praat, hoe beter ze het begrijpen.’  

Springkonijn Elba

Een klein bolletje onder haar oksel. Zo begon het een jaar geleden voor Elba. De huisarts verwijst haar door naar het ziekenhuis, waar ze meteen geopereerd wordt. Het bolletje blijkt leukemie. En plots wordt alles anders.

Plots mocht ik niet meer naar school en geen hobby’s meer doen. Ik mis mijn vriendjes, maar soms komen ze op bezoek buiten en kunnen we samen spelen.

Elba

kreeg leukemie

Elba de pet op tegen kanker

Elba krijgt een intensieve chemokuur en moet in strenge isolatie, eerst in het ziekenhuis en daarna ook thuis, om zich te beschermen tegen infecties van buitenaf. ‘Plots mocht ik niet meer naar school en geen hobby’s meer doen. Terwijl ik erg veel van paardrijden hou. Daar heb ik vaak om gehuild, want ik mis mijn favoriete paard. Ook mijn vriendjes mis ik, maar soms komen ze op bezoek buiten en dan kunnen we samen spelen. Al moet ik dan wel afstand houden. Soms ben ik heel erg moe en droevig, maar na een week zonder chemo ben ik een springkonijn en terug mijzelf!’ 

Elba de pet op tegen kanker

Anders dan de rest

En dan duikt Elba haar slaapkamer in, om als een Arabische prinses tevoorschijn te komen. Trots toont ze hoe goed ze kan buikdansen. Geleerd van haar mama. Het gerinkel van de belletjes om Elba’s buik vullen het huis. Het is zeker niet altijd makkelijk geweest, geeft mama Liesbeth toe. ‘De eerste maand, opgesloten in het ziekenhuis, mocht er zelfs geen raam open. Elba kreeg letterlijk geen frisse lucht meer en dat was heftig. En na die maand kwam ook het besef: “Oei, er is heel veel dat ik niet meer kan doen. En ik ben ook anders.” Dat was voor haar echt het dieptepunt. En je kind zo triest zien … als mama is dat het laatste wat je wilt.’

Door de cortisone, een geneesmiddel voor leukemie, begon Elba’s uiterlijk te veranderen en verloor ze haar lange krullen. ‘Ik vond mezelf niet meer mooi. Ik keek in de spiegel en vond dat ik leek op een smurf, een dikke smurf. Het gebeurt ook vaak dat kinderen naar mij staren. Eén keer vroeg iemand me zelfs of ik een jongen of een meisje was, omdat ik geen haar meer had. Dat vind ik niet fijn. Maar dan troost mama me en ben ik weer blij.’  

Het was een heel leuk kamp. Het meest speciale was dat ik veel vriendjes heb gemaakt. En zo zie je maar: je kunt van niet leuke dingen het beste maken.

Elba

kreeg leukemie

Elba de pet op tegen kanker

'Een speciaal kamp'

Na bijna vier maanden complete isolatie, kan Elba mee op het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker. Samen met 71 andere kinderen en jongeren én een heleboel monitoren en verpleegkundigen, trekt Elba een week naar zee.  ‘Ik miste mijn mama wel een beetje maar het was heel erg leuk. We knutselden veel en deden allemaal toffe spelletjes, we hebben minigolf gespeeld, badminton, tennis … Maar het meest speciale was toch dat ik veel vriendjes heb gemaakt. En zo zie je maar: je kunt van niet leuke dingen het beste maken.’ 

Dat Elba zich niet ánders hoefde te voelen, dat ze kon spelen met kinderen die hetzelfde meemaken en er net zo uitzien als zij, is volgens mama Liesbeth het aller-belangrijkste geweest. ‘Elba heeft het vakantiekamp beleefd als een droom, zei ze, het was héérlijk. Eindelijk mocht ze weer kind zijn. En dat op een veilige manier, want er gingen verplegers mee. Ook nu nog kan Elba soms wakker worden en over het kamp beginnen, over kleine dingen die ze heeft gedaan en waarover ze me nog niet had verteld.’ 

Elba de pet op tegen kanker

De Pet op tegen Kanker 

Intussen gaat het ook fysiek de goede weg op met Elba. De kankercellen zijn verdwenen, al krijgt ze nu nog een jaar lang regelmatig onderhoudsbehandelingen met chemo. Vanaf april kan Elba opnieuw af en toe naar school. En dat ze het gezicht wordt van De Pet op tegen Kanker, vindt ze erg spannend. ‘Ik vind het wel leuk om te vertellen hoe het bij mij allemaal is gegaan. Mijn oma had vroeger ook kanker maar toen wist ik niet wat dat was. Net zoals veel kinderen nu: ze snappen het niet zo goed, maar elke keer als ik iets vertel, begrijpen ze het meer en meer.’  

Ook Liesbeth heeft het afgelopen jaar véél geleerd. ‘Ik heb stukjes van Elba gezien die ik nog niet kende. De humor die ze erin houdt, ondanks alles. En haar enorme kracht. Als ouder heb ik me heel kwetsbaar gevoeld maar ook heel sterk, doordat zij zo sterk is. Als je een goed moment hebt: leef in het nu. Dat heeft Elba me geleerd.’