Toeschouwer maakt filmpje op concert met smartphone

‘Kom op tegen Kanker en concertorganisatoren slaan de handen in elkaar’

Delen

Kom op tegen Kanker en verschillende concertuitbaters zoals AB en de Sportpaleisgroep willen concertgangers aanmoedigen om het rookverbod in concertzalen na te leven.

‘We willen de rook uit het concert halen en de coolheid uit de sigaret. Meeroken is namelijk ongezond’, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. Daarom verkent Kom op tegen Kanker de mogelijkheden om concertgangers aan te moedigen het rookverbod na te leven. Verschillende concertorganisatoren en zaaluitbaters reageerden al enthousiast.

In concertzalen is al jaren een wettelijk rookverbod van kracht. Het zijn namelijk gesloten publieke ruimtes. Helaas wordt het verbod nog te vaak met de voeten getreden. De tabakscontrole van de federale overheidsdienst Volksgezondheid doet af en toe anonieme controles en legt de betrapte concertbezoekers een boete op. Maar ze kunnen niet op elk concert aanwezig zijn. De AB schakelt soms op eigen initiatief agenten in burger in. Ook andere concertzaaluitbaters en organisatoren manen rokende bezoekers aan via de eigen veiligheidsmensen en stewards.

Kom op tegen Kanker wil samen met de uitbaters van de concertzalen en concertorganisatoren zoeken naar manieren om concerten echt rookvrij te maken. 'We willen dat de rookwetgeving nageleefd wordt zodat concertgangers niet moeten meeroken', zegt Marc Michils. Kom op tegen Kanker wil de rook uit het concert halen en de coolheid uit de sigaret. Rocken in plaats van roken. Roken heeft een rock-’n-roll-imago en juist dat imago wil de organisatie onderuit halen. Zo werken we verder aan het denormaliseren van de sigaret en aan een rookvrije samenleving voor toekomstige generaties.

Kom op tegen Kanker heeft al contact gehad met de Sportpaleisgroep, AB Concerts en concertorganisatoren Live Nation, Greenhouse Talent en Gracia Live. Dat doet de organisatie niet zomaar. Meeroken is erg ongezond.

‘Passief roken is niet gezond’, zegt Marc Michils. ‘Het verhoogt het risico op longkanker bijvoorbeeld met 20 tot 30 % voor mensen die met een roker samenleven. Daarnaast veroorzaakt het ook astma en astma-aanvallen en kan het een trigger zijn voor een hartaanval (met de dood als gevolg), wiegendood, enz.

Meer over de gevolgen van passief roken lees je op de site van het Vlaams Instituut Gezond Leven of in de omvangrijke publicatie van de Surgeon General, die alle onderzoek daarrond bundelt.

Thema's: Roken