Kom op tegen Kanker en Eén laten duizenden lichtpuntjes branden voor kankerpatiënten en hun naasten

Delen

Kom op tegen Kanker en Eén staken vanavond in De Schorre in Boom het Grootste Lichtpunt tegen Kanker aan voor al wie geraakt is door kanker. De voorbije weken riepen de organisaties heel Vlaanderen op om een lampion te kopen en op te dragen aan een dierbare. Elke lampion was daardoor voorzien van een handgeschreven naam. Het hartverwarmende moment was vanavond live te volgen tijdens Lichtpuntjes tegen kanker op Eén. Er werd 308.050 euro ingezameld. De opbrengst van de actie gaat naar zorginitiatieven voor kankerpatiënten en hun naasten. 

Elke dag krijgen 112 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Hoewel behandelingen steeds beter worden, overleeft meer dan 1 op 3 de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog lang gevolgen. Om kankerpatiënten en hun naasten een hart onder de riem te steken, riepen Kom op tegen Kanker en Eén heel Vlaanderen de afgelopen weken op om een lichtpuntje te kopen en op te dragen aan een dierbare.  

‘We willen kankerpatiënten en hun naasten tonen dat ze er niet alleen voor staan', aldus Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker. 'Dat er ook in deze moeilijke tijden lichtpuntjes zijn. Vanavond brachten we alle lampionnen samen en staken we ze aan. Het hartverwarmende moment was live te volgen op Eén, zo kon iedereen de warmte van het Grootste Lichtpunt voelen.’ 

Een verhaal achter elke lampion 

Wie een lampion kocht, kon die opdragen aan iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken. De naam van die dierbare werd op de lampion geschreven. Kom op tegen Kanker kon daarvoor rekenen op tal van vrijwilligers. De Lichtpuntjes-actie straalt dan ook solidariteit uit, waar nu nog meer nood aan is dan anders. Kom op tegen Kanker kreeg dan ook hartverwarmende reacties van mensen die veel troost putten uit de lichtpuntjes. 

De verhalen achter de lichtpuntjes zijn te lezen op lichtpuntjestegenkanker.be. Ook in Iedereen beroemd kwamen de afgelopen weken verhalen over de lichtpuntjes aan bod. Zoals lerares Sabien die een lichtpunt aanstak voor haar onco-coach Caroline. Of illustratrice Tineke die een lichtpunt opdroeg aan An, die een prentenboek over kanker liet maken voor haar kinderen. 

Lichtpuntjes tegen kanker – slotmoment 

Vanavond zond Eén het slotmoment van de lichtpuntjes-actie uit: Lichtpuntjes tegen kanker. In deze live-uitzending ontving presentatrice Siska Schoeters, te midden van duizenden lampionnen, enkele gasten die te maken kregen met kanker. Allemaal hadden ze een aangrijpend of hoopvol verhaal over wie voor hen een lichtpuntje is (geweest) en hen door moeilijke tijden heeft geholpen. Op het einde van de uitzending werden alle lampionnen aangestoken om zo het Grootste Lichtpunt tegen Kanker te vormen.  

Opbrengst gaat naar zorginitiatieven voor kankerpatiënten en naasten

Er werden in totaal 12.322 lampionnen gekocht en opgedragen aan een dierbaar iemand. Sommige mensen deden dat alleen, anderen legden samen met familie, vrienden of collega’s. Ook verschillende gemeenten en bedrijven steunden de Lichtpuntjes-actie. Een lampion kostte 25 euro. In totaal werd er 308.050 euro ingezameld. Met de netto-opbrengst van de Lichtpuntjes-actie kan Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden in de vorm van een luisterend oor, activiteiten op maat, lotgenotencontact, informatie, praktische hulp of financiële steun.   

Thema's: Campagne Zorg