Palliatieve zorgen

Kom op tegen Kanker zoekt samen met KU Leuven mangomomenten

Delen

Kom op tegen Kanker en de KU Leuven roepen kankerpatiënten, naasten en zorgverleners op om kleine geluksmomenten tijdens het zorgproces te delen op mangomoment.be of via de Kankerlijn op het gratis nummer 0800 35 445.

Een onverwacht gebaar in de dagelijkse zorg

Een mangomoment is geen grootse, spectaculaire belevenis of vervulling van een hartenwens. Het is een kleine attentie, een nauwelijks opgemerkt gebaar of een verrassend moment in de dagelijkse zorg met een grote betekenis voor de zorgbeleving van de patiënt.

Ilse, patiënte: "Ik herinner het me nog alsof het gisteren was: de verpleegkundigen hadden een filmnamiddag voor mij en m’n dochter geregeld. Gordijnen dicht, mijn dochter in een zetel naast mijn bed, zakje chips en cola, en samen genieten van een romantische film. Het maakte niet uit dat we die film al 5 keer gezien hadden. Voor mij was het allerbelangrijkste om heel even weer mama te zijn en niet de kankerpatiënt."

Deel dat verhaal met ons op www.mangomoment.be of 0800 35 445. Zo zorgt u samen met ons voor een mangomoment in de zorgbeleving van elke patiënt.

Lieve Vanderlinden

Directeur Psychosociale werking Kom op tegen Kanker

Kom op tegen Kanker en de KU Leuven lanceren op Wereldkankerdag, een oproep om mangomomenten te delen. Kankerpatiënten, naasten of zorgverleners kunnen hun verhaal over een klein geluksmoment dat een positieve invloed had op de behandeling of het herstel van de patiënt, kwijt op mangomoment.be of 0800 35 445.

Kleine positieve handelingen integreren in zorgpad van elke patiënt

De getuigenissen worden verwerkt en geanalyseerd door het team van professor Kris Vanhaecht van de KU Leuven. Onder de naam ‘Op zoek naar mangomomenten, from never to always events’ voert het onderzoek naar de betekenis van mangomomenten in de zorgbeleving van kankerpatiënten. Eerder onderzoek toont aan dat positieve ervaringen in de zorg van groot belang zijn. Kleine positieve belevingen creëren een klik tussen de patiënt en de zorgverlener en geven beiden zo de nodige veerkracht.

Uit de verhalen die we ontvangen, willen we leren welke positieve betekenisvolle momenten precies het verschil maken voor patiënten. Zo kunnen we algemene geluksmomenten definiëren die we in het zorgpad van elke patiënt integreren

Professor Vanhaecht

KU Leuven

Kom op tegen Kanker steunt het onderzoeksproject met 176.695 euro. Elke dag krijgen 110 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. De ziekte brengt veel emoties met zich mee. 35 tot 70 procent van de patiënten voelt zich depressief of angstig of ervaart andere psychische problemen. Kom op tegen Kanker streeft ernaar de zorg voor kankerpatiënten en hun welzijn te helpen verbeteren. Daarom promoten we innoverend psychosociaal onderzoek zoals dit.