Wegkapiteins van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Tot en met 1 juni geen Kom op tegen Kanker-evenementen

Coronavirus

Delen

Naar aanleiding van de coronacrisis zullen alle Kom op tegen Kanker-evenementen tot en met 1 juni 2020 zéker niet plaatsvinden op hun oorspronkelijke datum. Dat betekent dat de 1000 km voor Kom op tegen Kanker niet zal plaatsvinden in het hemelvaartweekend, de 100km-run niet op 1 juni, het Walk the Talk-wandelevenement niet op 18 en 19 april, de brussendag en de ontmoetingsdag niet op 25 april, de Life Iftars niet op 8 en 9 mei en de gezinsdag voor kleuters met kanker en hun gezinnen niet op 16 mei.

In ons land zijn heel wat sportevenementen in april en mei nu al afgelast; het doorgaan van zomerfestivals wordt door experts in vraag gesteld ... Het zou onverantwoord zijn om onze evenementen, waarop veel mensen met kanker - en dus verminderde weerstand - aanwezig zijn, op de kalender te houden. Extra voorzichtigheid, ook na de coronapiek, is nodig. Bovendien doet Kom op tegen Kanker voor zijn initiatieven veel beroep op medisch personeel en zorgverleners. Deze beslissing is er ook een uit respect voor hen en hun prachtige werk.

Of de genoemde Kom op tegen Kanker-evenementen geannuleerd worden, of uitgesteld naar zomer of najaar, kunnen we in de huidige omstandigheden onmogelijk bepalen. Daarvoor willen we de evolutie van de coronacrisis afwachten. Bovendien zijn onze evenementen en activiteiten altijd brede samenwerkingen met lokale en provinciale overheden, ziekenhuizen, politiediensten, VRT, evenementenorganisaties als Golazo en Flanders Classics, sponsors, leveranciers en talrijke actievoerders en vrijwilligers. Het is dus essentieel om ook met hen goed af te stemmen over haalbaarheid van eventuele nieuwe data. En dat kan pas wanneer we een duidelijker zicht hebben op het einde van de coronacrisis.

Digitaal

Wat het vakantiekamp voor kinderen met kanker (4 tot 10 juli) en het weekendje Limburg voor jongeren met en na kanker voor 17- tot 35-jarigen betreft is op dit moment nog geen beslissing genomen. Daarover overleggen we met experten. Bijeenkomsten zoals die met onze patiëntencommissies, de algemene vergadering, de raad van bestuur, zullen doorgeschoven worden naar zomer of najaar, of zullen digitaal verlopen.

Onze activiteiten in de zorgsector, zoals praatcafés voor patiënten en bezoeksessies van zorgvrijwilligers in ziekenhuizen, worden vanzelfsprekend ook geschrapt voor dezelfde periode. Om patiënten te blijven ondersteunen nemen onze vrijwilligers in de buddytrajecten een tijdje enkel telefonisch of digitaal contact op met (ex-)kankerpatiënten. Daarnaast stellen heel wat vrijwilligers hun geldinzamelacties ten voordele van Kom op tegen Kanker uit. Meer info daarover vind je op komoptegenkanker.be/acties of neem contact op met de organisatoren van de actie. Ook de debatmomenten voor het palliatief debat zijn stopgezet over heel Vlaanderen. Ze worden later dit jaar hernomen. Wie wilt, kan nog steeds online z’n ideëen delen.

We brengen alle betrokkenen snel op de hoogte zodra er verdere ontwikkelingen zijn. Zorg ondertussen goed voor elkaar! Warmte en solidariteit zullen ons helpen deze periode door te komen.

Zorg goed voor elkaar! Warmte en solidariteit zullen ons helpen deze periode door te komen.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Marc Michils