Dag tegen Kanker gele lintje
Lintjes Dag tegen Kanker

Dag tegen Kanker

Op 15 oktober 2020 is het de 21ste Dag tegen Kanker. Dan zorgen we dat Vlaanderen en Brussel weer overspoeld worden door een golf van solidariteit, en steken we met z’n allen kankerpatiënten en hun naasten een groot hart onder de riem. Met de Dag tegen Kanker tonen we hen dat ze omringd zijn door mensen die hen steunen.

Tijdens de Dag tegen Kanker roept Kom op tegen Kanker iedereen op om één dag expliciet hun medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. Dat kan door het gele lintje op te spelden, door solidariteit te tonen op sociale media, door in de aanloop naar 15 oktober een berichtje te sturen aan iemand getroffen door kanker, of door als zorgorganisatie hartverwarmende activiteiten te organiseren voor kankerpatiënten.

Corona en de Dag tegen Kanker 

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor ons allemaal. Gezondheid is de kern van onze missie en preventie een van onze pijlers. We beseffen dat het niet evident is voor zorgorganisaties om activiteiten op te zetten. Bovendien zitten professionals en (ex-)patiënten (bovenop de onzekerheden die kanker met zich meebrengt) vaak met extra zorgen en twijfels door het coronavirus. Toch vinden we het belangrijk dat de Dag tegen Kanker dit jaar kan doorgaan. Op een aangepaste manier, met respect voor de veiligheidsvoorschriften.

Kom op tegen Kanker voorziet zelf:

  • een digitaal aanbod (infosessies, initiaties ...) voor patiënten, naasten en hulpverleners,
  • de mogelijkheid voor iedereen om zijn betrokkenheid te tonen,
  • de mogelijkheid voor iedereen om het digitale gele lintje te delen.

Meer informatie daarover verschijnt hier in de weken voor de Dag tegen Kanker.
 

Terugblik op editie 2019:
 

  • Zo'n 400 organisaties namen deel.

  • Het gele lintje werd op Facebook meer dan 27.000 keer gedeeld.

  • Zo'n 250.000 mensen hebben het gele lintje opgespeld.

  • 2345 berichtjes werden verstuurd aan mensen met kanker en hun naasten. Samen vormden ze de langste hartslag.

DTK-hartslag

We zagen het ene na het andere warme bericht, zoals: 'Bang, blij, boos, dankbaar, verdrietig, hoopvol ... Welk gevoel ook de kop opsteekt, ons hart klopt voor jou!' of 'Het is oké om af en toe de moed te verliezen, verlies echter nooit de hoop. Dit doen we samen.'

Samen zijn we erin geslaagd om iedereen getroffen door kanker te tonen dat ze omringd zijn door mensen die hen steunen. Dankzij de inzet van velen konden ze hun ziekte even vergeten. 

DTK-1

Bijna alle Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen legden hun kankerpatiënten extra in de watten. Honderden vrijwilligers spelden in de ziekenhuizen bezoekers het gele lintje op als teken van solidariteit. 

Ook BV’s toonden hun solidariteit. Campagneleider Frank Deboosere voerde gesprekken op de afdeling oncologie in het AZ Sint-Maarten. Onder meer Dana Winner, Davy Gilles, James Cooke en Guy Swinnen maakten tijd voor kankerpatiënten en hun naasten. Onze knuffelbeer was ook een graag geziene gast en opende heel wat harten.
 

DTK-3
DTK-4
DTK-2
DTK-1
DTK-5
DTK-6
DTK-6
DTK-7
DTK-7
DTK-8
DTK-9
DTK-8
DTK-9

Steun het hele jaar door

Het hele jaar door organiseren ziekenhuizen, lotgenotengroepen, zorgorganisaties en Kom op tegen Kanker allerlei activiteiten voor kankerpatiënten. Je vindt een overzicht op allesoverkanker.be.

Tips voor naasten

Op zoek naar tips hoe je kankerpatiënten het best kunt bijstaan? Je vindt op allesoverkanker.be veel tips over wat je kunt doen of wat je beter vermijdt.