DTK als school

Dag tegen Kanker

Als school deelnemen

Ook scholen kunnen deelnemen aan de Dag tegen Kanker. Hieronder ontdek je hoe. Verder vind je ook tips en educatief materiaal om over kanker te spreken in de klas.

  • Ga aan de slag in de klas om over kanker te spreken

Hieronder helpen we je op weg met verschillende manieren om aandacht te besteden aan kanker en gezondheid:

* Speel het ganzenbordspel voor jongeren vanaf 12 jaar die geraakt zijn door kanker in hun naaste omgeving. Het spel werd in opdracht van Kom op tegen Kanker gemaakt door De Kolibrie (Patricia Peumans en Ria Plasschaert), een inloophuis voor mensen met een chronische ziekte.

* Op onze website allesoverkanker.be vind je heel wat informatie, zoals:

o    educatief materiaal dat Kom op tegen Kanker gratis ter beschikking stelt voor basisscholen per graad
o    boeken voor alle leeftijden
o    films, series en documentaires voor alle leeftijden
o    tips voor spellen en theatervoorstellingen
o    nuttige websites

* Als kanker heel dicht aanwezig is in een klas (bijv. een leerling of een leerkracht geconfronteerd met kanker) en je gaat ermee aan de slag, dan kun je voor die klas gratis gele lintjes bekomen. Neem hiervoor contact op met onze verantwoordelijke van de Kinderwerking (zie hieronder).

* Ben je op zoek naar een (ex-)kankerpatiënt die een getuigenis wil brengen voor de klas? Contacteer dan gerust een van de vele lotgenotengroepen.

* Wil je je leerlingen meer bijleren over hoe ze het risico op kanker kunnen verminderen? Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je heel wat materiaal.

* Via onze kinderwerking hebben we nauwe contacten met de kinderoncologische centra. De daaraan verbonden psychologen brengen vaak uitleg in de klas van een kind met kanker. Neem hiervoor contact op met onze verantwoordelijke van de Kinderwerking (zie hieronder).

* Onze jongerenwerking is er voor jongvolwassenen (18-35 jaar). Onze website kankercounteren.be speelt in op de specifieke problemen van jongeren met kanker en biedt hen (h)erkenning. Neem hiervoor contact op met onze verantwoordelijke van de Jongerenwerking (zie hieronder).

  • Neem deel aan onze publiekscampagne

Die loopt in de week voor de Dag tegen Kanker en op onze sociale media. Hoe je kunt deelnemen, lees je op www.dagtegenkanker.be in de aanloop van de Dag tegen Kanker.

  • Deel op 21 oktober het gele lintje op sociale media met #dagtegenkanker

Kom op tegen Kanker deelt op zijn Facebook, Twitter en Instagram op 21 oktober een afbeelding van het gele lintje. Deel de afbeelding en steek zo ook online kankerpatiënten en hun naasten een hart onder de riem.

  • Maak het digitale aanbod van Kom op tegen Kanker mee bekend

Kom op tegen Kanker organiseert een digitaal aanbod in de week van de Dag tegen Kanker, waaraan volwassen patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals kunnen deelnemen. Informatieve en ondersteunende infosessies en initiaties. Alle info vind je vanaf eind augustus onder het luik Editie 2021. 

Download hier communicatiemateriaal

Wordt later nog aangevuld met o.a. slides voor op beeldschermen.

Vragen of meer info?

Contacteer onze coördinatoren: