DTK als school

Dag tegen Kanker

Als school deelnemen

Ook scholen kunnen deelnemen aan de Dag tegen Kanker. Hieronder ontdek je hoe. Verder vind je ook tips en educatief materiaal om over kanker te spreken in de klas.

  • Doe mee aan onze publiekscampagne

Zo veel mogelijk mensen mobiliseren en verbinden, dat is de bedoeling. Deze publiekscampagne start een week voor de Dag tegen Kanker en loopt via dagtegenkanker.be en onze sociale media. 

  • Ga aan de slag in de klas om kanker bespreekbaar te maken

Er zijn verschillende manieren om aandacht te besteden aan kanker en gezondheid:

* Speel het ganzenbordspel voor jongeren vanaf 12 jaar die geraakt zijn door kanker in hun naaste omgeving. Het spel werd in opdracht van Kom op tegen Kanker gemaakt door De Kolibrie (Patricia Peumans en Ria Plasschaert), een inloophuis voor mensen met een chronische ziekte.

* Op onze website allesoverkanker.be vind je heel wat informatie, zoals:

o    educatief materiaal dat Kom op tegen Kanker gratis ter beschikking stelt voor basisscholen per graad
o    boeken voor alle leeftijden
o    films, series en documentaires voor alle leeftijden
o    tips voor spellen en theatervoorstellingen
o    nuttige websites

* Als kanker heel dicht aanwezig is in een klas (bijv. een leerling of een leerkracht geconfronteerd met kanker) en je gaat ermee aan de slag, dan kun je voor die klas gratis gele lintjes bekomen. Neem hiervoor contact op met onze verantwoordelijke van de Kinderwerking (zie hieronder).

* Ben je op zoek naar een (ex-)kankerpatiënt die een getuigenis wil brengen voor de klas? Contacteer dan gerust een van de vele lotgenotengroepen.

* Wil je je leerlingen meer bijleren over hoe ze het risico op kanker kunnen verminderen? Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je heel wat materiaal.

* Via onze kinderwerking hebben we nauwe contacten met de kinderoncologische centra. De daaraan verbonden psychologen brengen vaak uitleg in de klas van een kind met kanker. Neem hiervoor contact op met onze verantwoordelijke van de Kinderwerking (zie hieronder).

* Onze jongerenwerking is er voor jongvolwassenen (18-35 jaar). Het online jongerenluik 'Jong en Kanker?!' speelt in op de specifieke problemen van jongeren met kanker en biedt hen (h)erkenning. Neem hiervoor contact op met onze verantwoordelijke van de Jongerenwerking (zie hieronder).

Vragen of meer info?

Contacteer je coördinator: