
Tijdens de Dag tegen Kanker kunnen ziekenhuizen, allerlei zorgorganisaties en lokale overheden warme en deugddoende activiteiten organiseren voor kankerpatiënten en hun naasten. Nood aan inspiratie? Die vind je hieronder. Je krijgt ook tips over hoe je je activiteiten kunt promoten.
MASSAGES
Wat: workshop waarbij deelnemers eerst een woordje uitleg krijgen over het nut van een handmassage. Daarna kunnen ze per twee aan een tafel elk om de beurt oefenen met behulp van de begeleider. Ontspannend en leerrijk tegelijkertijd.
Materiaal: lesgevers zorgen hier normaal zelf voor. Eventueel in samenspraak met het ziekenhuis/zorgorganisatie: handcrème, handdoek, rustige muziek ...
Locatie: een rustig, sfeervol lokaal met tafels en stoelen.
Tips:
- Zoek tijdig lesgevers en spreek data, uren, benodigdheden, prijzen ... af. Hoor eerst eens rond in je organisatie. Misschien heeft een kinesist, verpleegkundige, collega of vrijwilliger verborgen handmassagetalenten? Maak eventueel gebruik van deze voorbeeldbrief. Of bekijk het overzicht op allesoverkanker.be.
- Voorzie twee begeleiders, omdat de activiteit met een even aantal deelnemers moet gebeuren. De tweede begeleider kan inspringen wanneer een deelnemer alleen is.
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
‘Heel relaxerend en ontspannend. Het is fijn om dit samen met lotgenoten te doen.’ - Een kankerpatiënt die een workshop handmassage volgde

Wat: de vrijwilligers van vzw Zorgmassage komen al in verschillende ziekenhuizen. Zie de website www.zorgmassage.be. Op de Dag tegen Kanker zijn de vrijwilligers bereid om in het ziekenhuis patiënten een hand- of voetmassage of andere zorgmassage aan te bieden.
Materiaal: de vrijwilligers breng zelf hun materiaal mee. Voor bepaalde massages is een geschikte massagetafel en ruimte noodzakelijk. Spreek tijdig af met vzw Zorgmassage.

BEWEGEN
Wat: een plezierige en ontspannende activiteit die ook geschikt is om contact te leggen met lotgenoten, ervaringen te delen …
Materiaal: lesgevers zorgen hier doorgaans zelf voor, maar overleg vooraf best met hen wat er moet worden voorzien.
Locatie: een rustig lokaal met voldoende bewegingsruimte voor elke deelnemer.
Tips:
- Zoek tijdig lesgevers en spreek data, uren, benodigdheden, prijzen ... af. Hoor eerst eens rond in je organisatie. Misschien is er iemand met yogatalent? Maak eventueel gebruik van deze voorbeeldbrief.
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
‘Heel rustgevend! Ik heb veel bijgeleerd en wil graag meerdere sessies volgen.’ - Een kankerpatiënt die een yogaworkshop volgde

ONTSPANNING
Eens samen goed lachen met een comedy-optreden, dat is altijd leuk. In het verleden bracht Piv Huvluv al veel patiënten en hun naasten aan het lachen tijdens de Dag tegen Kanker. Voorzie een ruimte waar toeschouwers makkelijk kunnen plaatsnemen.
Wat: huur een fotograaf of een photobooth of richt zelf een fotohoekje in. Voorzie leuke attributen (zoals pruiken, snorren, bloemenkettingen, brillen, boa's ...).
Materiaal: eventueel een polaroid-fototoestel, dan krijgen de gefotografeerden hun foto meteen mee.
Tips: zorg ervoor dat patiënten hun foto snel ontvangen. Met een polaroidtoestel komen de foto's er meteen uit, of spreek met de fotograaf af dat de foto's worden doorgemaild naar de mensen.
'Hilarisch! We hebben ons met 't oncorevalidatiegroepje erg vermaakt in de fotobooth!'

Wat: hier heb je verschillende opties. Je kunt eventueel de ‘jukebox’ organiseren. Bij deze formule gaan muzikanten vooraf langs bij patiënten om een babbeltje te slaan en de favoriete nummers te vragen die ze graag nog eens live willen horen. Of organiseer een muziekconcert als afsluiter van de Dag tegen Kanker.
Muziek beluisteren, mee zingen, mee neuriën, mee bewegen ... is deugddoend, ontspannend en helend. Een manier om met iedereen (patiënten, mantelzorgers, zorgverleners, vrijwilligers ...) een solidair moment samen te zijn.
Materiaal: wordt doorgaans voorzien door de muzikanten. Voorzie zelf een podium, makkelijke toegang tot voldoende stopcontacten enz.
Locatie: kapel met zitplaatsen, inkomhal voor muzikaal afsluitmoment van de Dag tegen Kanker ...
Tips:
- Begin tijdig aan de organisatie. Zoek muzikanten en maak afspraken over datum, uur, prijzen, voorzieningen ...
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Check de dag zelf de technische installatie (geluid, licht, podium).
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
‘Een paar weken vooraf gaan we bij de patiënten langs en vragen naar hun favoriete nummers. We willen weten welke muziek hen écht blij maakt. Daarom nemen we onze tijd om met hen te praten. Omdat we de concerten zo persoonlijk mogelijk maken, ontdekken we telkens zelf ook nieuwe nummers. Dat is het mooie: onze optredens combineren verschillende stijlen en talen.’ - Katleen Scheir, muzikante

Wat: een ontspannende quiz waarbij deelnemers in groepen worden gedeeld en samen streven naar de overwinning. De quizmaster stelt de vragen (bijv. via PowerPoint): actualiteit, muziek, doe-vragen, weetjes over de eigen organisatie, zorgaanbod (nuttige aan aangename koppelen en iets bijleren) … Al dan niet met prijs.
Materiaal: papier, balpennen, powerpointpresentatie om de vragen eventueel te tonen, drankjes, eventueel prijzen. Enkele voorbeeldquizzen (inclusief antwoordblaadjes, video’s, geluidsfragmenten,…) kunnen opgevraagd worden bij melissa.bonte@komoptegenkanker.be.
Locatie: een rustige locatie met tafels en stoelen, eventueel met mogelijkheid om te projecteren.
Aandachtspunten:
- Zoek personen die een quiz in elkaar willen steken, die de quiz willen presenteren en een jury.
- Maak een PowerPoint, zet het lokaal tijdig klaar
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
- Zorg bij de start van de quiz dat alles duidelijk is.

Tijdsinvestering: middelmatig
Wat: Een natuurlijke Japanse relaxatiemethode in liggende houding. Het brengt mentale en fysieke rust.
Materiaal: matjes en eventueel plaids
Locatie: een rustige ruimte waar de deelnemers languit kunnen liggen
Tips:
- Zoek tijdig lesgevers en spreek data, uren, benodigdheden, prijzen ... af. Hoor eerst eens rond in je organisatie. Misschien is er iemand die de workshop kan geven? Maak eventueel gebruik van deze voorbeeldbrief.
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met een maximumaantal inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
Wat: Stel een tentoonstelling samen met werken van kankerpatiënten. Hoe toont de patiënt zijn of haar ziekte in woord/beeld?
Locatie: aan onthaal en/of dichtbij waar de gele lintjes worden uitgedeeld.
Tips:
- Werk eventueel samen met een lokale kunstacademie.
- Maak het tot een thema dat aan bod kan komen bij lotgenotencontacten, de psycholoog, gespreksgroepen ...
‘Op de Dag tegen Kanker stelde ik in de hal van UZ Leuven Gasthuisberg 15 sculpturen tentoon. Ik gaf ze de naam ‘Levenslijn Hoop’. Aan de hand van die 15 sculpturen beschrijf ik mijn behandeling. Mijn werk gaat niet alleen over kanker en ziekte, maar vooral over hoop.’ - Lies Mine, leukemiepatiënte
Vraag een lokaal theatergezelschap of ze een theatervoorstelling komen opvoeren. Zo bestaan er gezelschappen die in het dialect van de streek acteren, bijvoorbeeld de Boddelkéér in het 'Sintruìns'. Voorzie een ruimte waar toeschouwers makkelijk kunnen plaatsnemen.
Live verhalen en/of poëzie brengen. Samen naar verhalen en/of gedichten luisteren of ze zelf brengen. Een manier om met iedereen (patiënten, mantelzorgers, zorgverleners, vrijwilligers ...) een solidair moment samen te zijn. Bevraag eventueel patiënten vooraf over welke verhalen of poëzie ze graag horen.
Wat: Leen Van De Velde, vrijwilliger bij vzw Talismanneke, leest voor uit het prentenboek Grote Boom is ziek. Het boek wil open communicatie over een ernstige ziekte als kanker stimuleren. Kinderen eerlijk betrekken wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door deze levensbedreigende ziekte, maakt de situatie voor alle betrokkenen minder bedreigend. Nathalie Slosse (overleden in 2018) schreef het verhaal nadat ze in 2007 zelf als mama van een zoontje van 2 geconfronteerd werd met borstkanker. Omdat zo’n jonge kinderen vaak nog moeite hebben om de concentratie te behouden bij een lang verhaal werden ook verschillende nevenactiviteiten ontwikkeld, die het verhaal van Snuiter en zijn vriend Grote Boom tot leven brengen. Kinderen krijgen op die manier de kans om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.
Materiaal: de vrijwilliger van Talismanneke brengt zelf prentkaarten, het boek en een speelset mee.
Tips: boek tijdig via www.talismanneke.be.
'Prachtig boek, waar ik drie jaar geleden veel aan heb gehad toen ik onze dochter van vijf moest vertellen dat mijn borst ziek was ... Zelfs grote broer (toen elf) deed ijverig mee met het bouwen van het chemomonster!'

ETEN & DRINKEN
Wat: maak kennis met werelds gezondste bakfiets! Met deze mobiele sapjesbar trap je zelf je eigen verse sapje! De Sappentrapper biedt een leuke combinatie van gezond bewegen en gezonde voeding. Plezant om te zien en te doen. Neem een kijkje op www.sappentrapper.be.
Voorzie een à twee vrijwilligers om het fruit te snijden, de blender te bedienen en smoothies/sapjes uit te delen.

Wat: kookdemonstratie, eventueel met een bekende kok. De kok wordt bijgestaan door de diëtist(en) die bijkomend advies kan geven over gezonde voeding. De aanwezigen kunnen van elk gerechtje proeven. Na afloop krijgen ze recepten mee.
Een alternatief kan zijn om gezonde aperitiefjes te bereiden. Een glaasje bubbels en chips zijn gauw op tafel gezet, maar er bestaan ook veel lekkere en gezondere aperitiefjes.
Materiaal: ingrediënten en keukenmateriaal
Locatie: keuken of zaal waar hapjes kunnen klaargemaakt worden
Tips:
- Begin de activiteit op tijd te organiseren. Maak al weken van tevoren reclame en hou inschrijvingen bij.
- Maak goede afspraken met de kok en diëtisten over de voeding.
- Zoek helpende handen om de zaal klaar te zetten en op te ruimen, om proevertjes uit te delen enz.
- Een goede samenwerking met de keuken van het ziekenhuis is een grote hulp de dag zelf.
‘Lekker en leerzaam. Ik ontdekte handige tips om snel en gemakkelijk aan te sterken, want ik voelde me vaak vermoeid. Bovendien leerde ik ook lotgenoten kennen.’ - Een kankerpatiënt die deelnam aan een kookworkshop

Wat: Verwen patiënten (en eventueel ook bezoekers) met lekker fruit, een cake, ijsje, pralines, smoothie enz.
Tips:
- Vraag leveranciers, sponsors of scholen (bijv. met avondopleiding chocolatier) om samen te werken. Of vraag de eigen keuken of cateringdienst of ze een extraatje willen doen. Betrek hierbij ook eventuele diëtisten in uw organisatie.
- Begin tijdig rond te vragen en motiveer de bedoelingen goed. Maak eventueel gebruik van deze voorbeeldbrief.
‘De kok had zelf een prachtige verse taart gebakken met een groot geel lint erop. De mensen hebben daarvan zitten smikkelen en smakkelen, ze kregen grote stukken, dat was voor hen echt super.’ - Vrijwilliger in woonzorgcentrum Sint Anna van Zorgbedrijf Antwerpen

Wat: voorzie een gezond en heerlijk ontbijtbuffet voor patiënten en naasten. Samen ontbijten stimuleert het lotgenotencontact en contact met zorgpersoneel en vrijwilligers.
Materiaal: broodjes, koeken, granen, beleg, fruit, eitjes, koffie, thee, fruitsap ...
Tip: werk met inschrijvingen zodat je de hoeveelheden goed kunt inschatten.

Wat: infostand van oncodiëtisten met info over kanker en voeding. Bezoekers/patiënten mogen proeven van streekgebonden gerechten en worden zo uitgenodigd tot een gesprek met de oncodiëtisten.
Materiaal: infostand, folders, receptenboekjes, dieetproducten, gerechten, vorkjes/lepeltjes/potjes ...
Tips:
- Contacteer tijdig oncodiëtisten en stel een infostand samen. Maak goede afspraken met de diëtisten en kok over de gerechtjes.
- Zoek helpende handen om de stand klaar te zetten en op te ruimen.
- Een goede samenwerking met de keuken van je ziekenhuis/zorgorganisatie is een grote hulp de dag zelf.
HART ONDER DE RIEM
Wat: De patiënten en hun naasten kunnen een plaatje aanvragen met een boodschap voor iemand. In sommige ziekenhuizen kunnen de patiënten luisteren naar de radio via het intern omroepsysteem. Er kan een dj (of iemand die kan presenteren) uitgenodigd worden om de plaatjes met de verschillende boodschappen aan elkaar te praten. Eventueel kan er gewerkt worden met een jukebox.
Materiaal: Lijst van liedjes die kunnen aangevraagd worden (eventueel werken via Spotify). Wanneer gekozen wordt voor een jukebox, kan die gehuurd worden via www.jukeboxverhuur.be.
Locatie: Ziekenhuiskamers of een gepaste locatie om de gehuurde jukebox te plaatsen.
Aandachtspunten:
- Start vroeg genoeg met het bevragen van plaatjes.
Wat: Een klein berichtje, een groot gebaar. Oproep aan bezoekers om medeleven, solidariteit … met kankerpatiënt te uiten door een berichtje te hangen in een boom.
Materiaal: boom, kaartjes, touwtjes, balpennen (eventueel aan koordje vastgemaakt), affiche met uitleg
Locatie: bij voorkeur de inkomhal, waar veel bezoekers langskomen
Aandachtspunten:
- Maak op voorhand zelf met enkele collega’s een paar berichtjes en hang ze alvast op in de boom. Dit nodigt anderen uit om ook iets te schrijven.
- Patiënten niet vragen om deel te nemen.
- Communiceer er intern over.
- De beste tekstjes kun je eventueel daarna in je interne communicatie (bijv. intranet, nieuwsbrief, personeelsblad) of in communicatie naar patiënten hergebruiken.
‘Er werden kleurrijke slierten gemaakt en kinderen op de afdeling pediatrie maakten vlinders van papier om alle wensen op te schrijven. Het was ontroerend om te zien hoe jong en oud allemaal samenwerkten tegen kanker en voor hoop.’ - Medewerker ZOL-ziekenhuis

WORKSHOPS
Wat: een groepsgebeuren waarbij deelnemers een bloemstuk maken onder begeleiding van een professional. Een ontspannende activiteit, waarbij je tegelijk wat kan praten en contacten leggen.
Materiaal: lesgevers zorgen hier doorgaans zelf voor, maar overleg vooraf best met hen wat je zelf moet voorzien.
Locatie: een zaal met tafels en stoelen
Tips:
- Zoek tijdig lesgevers en spreek data, uren, benodigdheden, prijzen ... af. Hoor eerst eens rond in je organisatie. Misschien is er iemand die de workshop kan geven? Maak eventueel gebruik van deze voorbeeldbrief.
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
'Heel fijn om aan iets te werken die je normaal nooit doet en daarna het resultaat mee te krijgen naar huis. Een herinnering aan een mooie namiddag.'

Wat: een plezierige en ontspannende activiteit die ook geschikt is om contact te leggen met lotgenoten, ervaringen te delen …
Materiaal: lesgevers zorgen hier doorgaans zelf voor, maar overleg vooraf best met hen wat er moet worden voorzien.
Locatie: hou rekening met het 'lawaai'. Eventueel in een tuin (onder tent in geval van regen)?
Tips:
- Zoek tijdig lesgevers en spreek data, uren, benodigdheden, prijzen ... af. Hoor eerst eens rond in je organisatie. Misschien is er iemand met djembétalent? Maak eventueel gebruik van deze voorbeeldbrief.
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de djembé-locatie.
‘Heel leuk om samen met anderen te doen. Moeilijk is het niet, na een half uurtje hadden we al een nummertje in elkaar gestoken.’ - Een kankerpatiënt die een djembéworkshop volgde

Wat: Aperitieven doen we allemaal graag. Een glaasje bubbels en chips zijn gauw op tafel gezet, maar kunnen we dat ook gezond? Tijdens deze workshop, verzorgd door personeel en vrijwilligers, leren we hoe je enkele simpele, gezonde mocktails kunt bereiden samen met een gezond hapje.
Materiaal: Keukenmateriaal al naar gelang de gekozen aperitiefhapjes + boodschappen
Locatie: geschikte en aangename aparte zaal in het ziekenhuis of een kleine keuken in het ziekenhuis
Tips:
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met maximumaantal inschrijvingen, zodat de boodschappen kunnen worden ingeschat.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.

Wat: een plezierige en ontspannende activiteit die ook geschikt is om contact te leggen met lotgenoten, ervaringen te delen …
Materiaal: lesgevers zorgen hier doorgaans zelf voor, maar overleg vooraf best met hen wat er moet worden voorzien.
Locatie: ruimte met tafels en stoelen (let op voldoende werkruimte voor elke deelnemer).
Tips:
- Zoek tijdig lesgevers en spreek data, uren, benodigdheden, prijzen ... af. Hoor eerst eens rond in je organisatie. Misschien is er iemand die de workshop kan geven? Maak eventueel gebruik van deze voorbeeldbrief.
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
‘Op het einde van de workshop hadden we allemaal een mooi juweeltje. We mochten het meenemen naar huis of naar onze kamer. Een superfijne activiteit!’ - Een kankerpatiënte die een workshop juwelen maken volgde

Wat: patiënten in groep ‘leren lachen’. De nadruk ligt hierbij op vorming: op een speelse manier ‘de lach’ opnieuw een plaats geven in het leven. Lachen is voor iedereen, maar sommige mensen vergeten dit al dikwijls eens door de situatie waarin ze zitten.
Materiaal: lesgevers zorgen hier doorgaans voor. Het hangt samen met hoe ze hun sessie inkleden (kan bijv. met ballonnen, beertjes, bordjes, foto's ...)
Locatie: een sfeervol lokaal. Het kan een grotere locatie zijn voor een grotere groep. Stoelen zijn een vereiste, tafels niet.
Tips:
- Zoek tijdig lesgevers en spreek data, uren, benodigdheden, prijzen ... af. Hoor eerst eens rond in je organisatie. Misschien is er iemand die de workshop kan geven? Neem anders eens een kijkje op www.plukjelach.be. Of maak eventueel gebruik van deze voorbeeldbrief.
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
- Wees je ervan bewust dat niet iedereen zo'n workshop ziet zitten.
Tijdsinvestering: laag
‘Dat deed deugd. Lang geleden dat ik nog zo gelachen heb.’ - Een kankerpatiënt die een lachsessie volgde

Wat: een workshop voor borstkankerpatiënten waarin ze leren om beha's aan te passen voor een borstprothese of een prothese-bh leren restylen.
Materiaal: naaigerief
Locatie: een rustige ruimte waar de dames in intieme sfeer kunnen babbelen en ervaringen uitwisselen.
'Waardevolle workshop! Mijn prothese-bh is super mooi gepimpt!'
Wat: een groepsgebeuren waarbij een consulent(e) aan patiënten tips geeft voor hun uiterlijk. Welke kleuren staan hen het best? Welke kleding is best voor hun lichaamsvorm? Hoe make-up aanbrengen? Hoe met make-up ziekteverschijnselen verbergen? Welke nieuwe producten bestaan er? Een moment om dingen aan te leren, maar vooral ook een moment van lotgenotencontact.
Kom op tegen Kanker organiseert workshops de 'Look good, feel better'. Kankerpatiënten leren er de basisprincipes van een goede huidverzorging en make-up om de nevenwerking van hun behandeling te maskeren.
Materiaal: meestal zorgen de lesgevers hiervoor. Denk aan make-up, spiegeltjes, borsteltjes, doekjes, handdoeken, lapjes stof in verschillende kleuren, prenten ...
Locatie: een sfeervol lokaal voor ongeveer 10 personen per sessie, met tafels en stoelen.
Tips:
- Zoek tijdig lesgevers en spreek data, uren, benodigdheden, prijzen ... af. Hoor eerst eens rond in je organisatie. Misschien is er iemand die de workshop kan geven? Of kan er samengewerkt worden met een school in de buurt? Als je kiest voor de workshop 'Look good, feel better', dan kan het contact met de schoonheidsconsulentes verlopen via je regiocoördinator.
- Maak de activiteit bekend via persoonlijke uitnodigingen aan patiënten, via flyers (bijv. op de raadplegingen van betrokken artsen), affiches (in liften, wachtzalen ...).
- Werk met inschrijvingen.
- Ontvang de deelnemers en breng ze naar de locatie.
‘Ik wilde niet alleen patiënte zijn. Ik ben ook mama, dochter, echtgenote, vriendin. Ik wilde me weer vrouw voelen, mooi zijn, smaakvol voor de dag komen. De workshop was daar een grote hulp bij. Voor mij is je goed in je vel voelen een teken dat je de kracht hebt om door te gaan.’ - Bea, deelneemster workshop stijl- en kleuradvies

Wat: een deskundig tuinier geeft een demonstratie en workshop over tuinieren op één vierkante meter. Leer je eigen gezonde groentjes en kruiden kweken op een beperkte oppervlakte.
Materiaal: houten plantbak van 1 op 1 meter. Tuingereedschap, zakken grond, compost, plantzaad, zaaigoed en toebehoren. Eventueel een PowerPoint voor meer uitleg en foto's/filmpjes.
Locatie: zaal met voldoende ruimte voor de plantenbak, demonstratie en deelnemers
Tips:
- Voorzie eventueel een plastic zeil om de vloer te beschermen
- Zorg voor interactie tussen de tuinier en de deelnemers
- Hou de presentatie bondig

Wat: een creatieve sessie waarin je je creativiteit de vrije loop kan laten. Tekentalent is absoluut geen vereiste.
Materiaal: papier en een zentangle-pen.
'Zeer ontspannend en ook leuk om thuis te proberen!'

Hoe je verwenactiviteiten bekendmaken?
- Geef een persoonlijke uitnodiging aan kankerpatiënten.
- Verspreid flyers.
- Hang op strategische plekken affiches op: aan de ingang, in de lift, in de wachtzaal …
- Maak gebruik van het campagne- en promotiemateriaal van Kom op tegen Kanker.
- Verspreid eventueel een persbericht.
- Registreer je activiteit(en) op www.allesoverkanker.be/activiteiten: dé referentieplaats om activiteiten voor kankerpatiënten bekend te maken. Nog geen login? Stuur een mailtje naar webmaster@komoptegenkanker.be.
- Plaats een bericht op de website, Facebookpagina en/of Twitteraccount van je organisatie en/of bij relevante partners.
- Vraag aan de communicatieambtenaar van de gemeente waar je zorgorganisatie actief is, om je activiteit aan te kondigen in het gemeentelijk infoblad, de gemeentelijke website en/of de sociale media waarop je gemeente actief is (bijv. Facebook en Twitter).
- Vergeet niet om je collega’s tijdig in te lichten zodat zij op hun beurt de patiënten en hun naasten kunnen informeren.
- Werk samen met bevriende of interessante partners en organisaties.
Ontdek hoe ziekenhuis Oost-Limburg de Dag tegen Kanker in 2017 aanpakte: