Kruimelpad
- Home
- Help mee
- Vraag financiering
- Psychosociaal onderzoek
- Psychosociale commissie
De psychosociale commissie van Kom op tegen Kanker beoordeelt samen met de patiëntencommissie welke psychosociale onderzoeken en projecten de organisatie zal financieren. Ze komt minstens acht keer per jaar samen en telt twaalf leden. We stellen ze graag voor.
Lieve Van den Block is klinisch psycholoog en doctor in de medisch-sociale wetenschappen.
Als professor is ze verbonden aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische Zorg en de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel.
Haar onderzoek focust op palliatieve zorg en het levenseinde in nationaal en internationaal verband.
Alain Bols is werkzaam als medisch oncoloog op de campus Brugge van het AZ Sint-Jan met een specifieke interesse voor de gastro-intestinale, urologische en weke delen kankers.
Hij is diensthoofd van de dienst Medische Oncologie, oncologisch coördinator van het Oncologisch Zorgprogramma en voorzitter van het Medisch Farmaceutisch Comité. Reeds jarenlang is hij een vast lid van de redactieraad van het tijdschrift Leven.
Frank Buntinx is huisarts in Maasmechelen en emeritus hoogleraar aan de afdelingen Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven en de Universiteit Maastricht. Veel van zijn onderzoek gaat over mensen met kanker: enerzijds over screening en vroegdiagnose, anderzijds over de consequenties van kanker, van veroudering en de wisselwerking tussen beide.
Elsie Decoene is sinds 2003 actief als verpleegkundig specialist oncologie in het UZ Gent. Vanuit haar expertise is ze nauw betrokken bij het onderzoekswerk in de domeinen oncologie en advanced nursing practice van het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde UGent. Ze is ook bestuurslid van de VVRO.
Christiaan Decoster is jurist en criminoloog van opleiding en bekleedde in zijn lange carrière heel wat prominente posities in de academische wereld en bestuursfuncties binnen en buiten de overheid.
Hij was gasthoogleraar aan de KULeuven en de UGent. Gedurende 25 jaar was hij directeur-generaal van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en was in die hoedanigheid ook secretaris van de interministeriële conferentie Volksgezondheid.
Manu Keirse is master in de klinische psychologie, master in de medico-sociale wetenschappen en ziekenhuisbeleid, master in de seksuologische wetenschappen en dokter in de geneeskunde. Hij is emeritus hoogleraar verliesverwerking aan de faculteit geneeskunde KU Leuven.
Bart Van Rompaey is verpleegkundige, master in de biomedische wetenschappen en doctor in de medische wetenschappen.
Hij heeft heel wat ervaring als lesgever in het hoger onderwijs en is momenteel werkzaam als professor aan de universiteit van Antwerpen en verantwoordelijk voor het masterprogramma in de verpleeg- en vroedkunde.
Zijn eigen academisch onderzoek spitst zich toe op patiëntenzorg, vooral dan met betrekking tot kwetsbare doelgroepen, en op belangrijke evoluties in het verpleeg- en vroedkundig beroep.
Carine Van Wanseele is als socioloog verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. Zij doet onderzoek over de gezondheidszorg, patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen.
An De Sutter werkt als huisarts en ook als hoofddocent aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg van de Universiteit Gent. Haar onderzoek focust voornamelijk op het efficiënt en correct inzetten van beschikbare middelen in de gezondheidszorg.
Bernadette Dierckx-de Casterlé is verpleegkundige en hoogleraar Verpleegkundige Ethiek aan het Academisch Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde van de KU Leuven. Zorgethiek vormt de rode draad in haar professionele activiteiten, op vlak van zowel onderzoek, onderwijs als dienstverlening. Haar onderzoek is voornamelijk gericht op de ethische praktijkvoering van zorgverleners en kwaliteit van zorg vanuit ethisch perpectief. Focus van haar onderzoek ligt op de zorg voor kwetsbare patiëntenpopulaties (zoals oudere, palliatieve of chronisch zieke patiënten). Het onderzoeken van de ‘lived experience’ van patiënten en familie vormt daarbij een belangrijke invalshoek. Methodologisch heeft Bernadette Dierckx-de Casterlé zich vooral verdiept in het kwalitatieve onderzoeksparadigma.
Geert Crombez is klinisch psycholoog van opleiding en werkt als hoogleraar aan de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij is ook onderzoeksdirecteur van de Health Psychology groep van de Universiteit Gent. Zijn onderzoek focust voornamelijk op de psychologische aspecten van chronisch ziek zijn, promotie van gezonde leefstijlen en eHealth.
Heidi Boon werkt sinds 19 jaar bij Familiehulp Antwerpen. Zij heeft er verschillende functies opgenomen, als sectorverantwoordelijke, regiodirecteur en manager dienstencheques en werkt er momenteel als zorgpartner en projectleider IAO (innovatieve arbeidsorganisatie). Daarnaast is Heidi er ook referentieverantwoordelijke voor de oncologie-equipe waaruit verschillende samenwerkingsverbanden met Kom op tegen Kanker en de bredere oncologische hulpverleningssector (lokaal en nationaal) groeiden.
Jo Nijs is kinesitherapeut en manueel therapeut van opleiding en is als hoogleraar verbonden aan de Pain in Motion-onderzoeksgroep van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie van de Vrije Universiteit Brussel. Als kinesitherapeut is hij ook verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Brussel en hij is gastprofessor aan de University of Gotenburg (Zweden). Zijn onderzoek focust vooral op chronische pijn en vermoeidheid.
Kate Meier is verpleegkundige van opleiding en werkt als docent bij de hogeschool Odisee. Als docent coördineerde ze onder andere de banabaopleiding oncologie. Ze focust tevens op onderzoeksvaardigheden en evidence based practice. Als onderzoeker liggen haar interesses in praktijkgericht onderzoek bij (oudere) patiënten met kanker, zelfmanagement en buurtgericht zorg.
Marjan van den Akker is Gezondheidswetenschapper en epidemioloog van opleiding en werkt als hoogleraar bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde (leerstoel: Polyfarmacie en Zorgonderzoek) aan de Goethe Universiteit in Frankfurt am Main (D)). Ze is ook verbonden aan de afdelingen Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven en de Universiteit Maastricht.
Haar onderzoek richt zich voornamelijk op multimorbiditeit en polyfarmacie in de eerste lijn. Daarnaast richt zij zich op het langetermijnwelzijn van patiënten na de behandeling van kanker en de rol van de huisarts daarin. Binnen het onderwijs richt ze zich op interprofessionele modules rond het thema multimorbiditeit / polyfarmacie, die gezamenlijk door geneeskunde- en farmaciestudenten gevolgd kunnen worden.
Patrick Vyncke werkt bij Zorgnet Icuro, de koepelorganisatie van de Vlaamse algemene ziekenhuizen, initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en not-for-profitvoorzieningen uit de ouderenzorg. Hij is er regionaal stafmedewerker ouderenzorg voor de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Hij heeft ook ervaring als directeur van verschillende woonzorgcentra, als raadgever residentiële ouderenzorg bij het kabinet van de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en als bestuurder van de vzw Netwerk Palliatieve Zorg en de vzw Palliatieve Thuiszorg Gent-Eeklo.
Sibyl Anthierens is sociologe van opleiding. Ze werkt als hoofddocent aan de vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg van de Universiteit van Antwerpen en is co-voorzitter van QUALUA (Kwalitatief onderzoek in de gezondheidszorg). Daarnaast is ze betrokken in het bestuur van het Wit Gele Kruis West-Vlaanderen. Haar onderzoek focust op de implementatie-onderzoek zowel voor acute als chronische zorg met specifieke aandacht voor de rol van de context. Contextelementen hebben een cruciale rol bij het implementeren van evidence, managementstrategieën of de manier waarop zorg wordt verleend.
Simon Malfait heeft een bachelor in verpleegkunde en master in verpleegkunde en gezondheidszorgmanagement van de Universiteit Gent. In 2018 heeft hij zijn doctoraat afgerond aan de Universiteit Gent, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Verloskunde. Het thema van zijn doctoraat was patiëntenparticipatie op verpleegafdelingen en het gebruik van de overdracht aan bed.
Simon werkt momenteel voor de Strategische Beleidscel en directie Verpleging van het UZ Gent. Daarvoor werkte hij als psychiatrisch verpleegkundige en zorgmanager in het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge. Simon is penningmeester van de Alumni Management en Beleid in de Gezondheidszorg van de UGent en is redactielid van het Vlaams-Nederlands tijdschrift voor Verpleegkunde. Hij is lid van the European Academy for Nursing Sciences (EANS) en Sigma Theta Thau.
Als onderzoeksgebied richt Simon zich op patiëntenparticipatie, (verpleegkundige) zorgmodellen en het gebruik van metadata in verpleegkundig onderzoek.
Esther Vandebosch werkt sinds 2010 als klinisch psycholoog in het UZ Leuven, Gasthuisberg. Ze werkt voornamelijk op de diensten urologische en respiratoire oncologie en heeft veel ervaring met groepssessies organiseren en geven voor mensen met kanker. Ze is ook betrokken in wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met kanker. Vanuit haar lidmaatschap van de werkgroep Oncologische Zorg van het Leuvens KankerInstituut, werkt ze mee initiatieven uit ter verbetering van de zorg voor kankerpatiënten en de opleiding en ondersteuning van oncologische zorgverleners. Ze is ook lid van de focusgroep 'cancer and cognition'. Binnen UZ Leuven geeft ze ook regelmatig vormingen aan medewerkers (o.a. rond zelfzorg, motiverende gesprekstechnieken, omgaan met verlies). Ze gaf tot voor kort ook les in de banaba oncologische verpleegkunde. Voordien heeft ze 10 jaar gewerkt in een psychiatrisch ziekenhuis, en enkele jaren als ambulante psychotherapeut.