KinderbegeleidingsruimteYOLO AZ Turnhout foto Heidi Rombouts

Onderzoek en projecten in de kinderoncologie

Jaarlijks krijgen ongeveer 400 kinderen - jonger dan 15 jaar - kanker op een totaal van bijna 68.000 diagnoses in België. Kinderkankers zijn dus zeldzaam en vragen aangepaste behandeling en zorg.

Opdat alle kinderen met kanker die aangepaste behandeling en zorg krijgen, financiert Kom op tegen Kanker alle kinderoncologische centra in Vlaanderen - UZ Gent, UZ Leuven, UZ Brussel en UZ Antwerpen - zodat ze actief kunnen blijven in internationale klinische studies. Daarnaast steunt de organisatie heel wat zorgprojecten die de levenskwaliteit van kinderen met kanker en hun omgeving verbetert en deze zware periode in hun leven verzacht.

Biomedisch onderzoek

  • Kinderkankers vragen een bijzondere knowhow en intensief onderzoek.
  • Samen met hun internationale collega’s zoeken Vlaamse kinderoncologen up-to-date behandelingen, hoe ze die best toedienen en hoe nieuwe inzichten vertaald kunnen worden naar de praktijk.
  • Het onderzoek verbetert de overlevingskansen en tracht de bijwerkingen van de behandeling te verminderen.

Psychosociale projecten

  • Opvang in het ziekenhuis voor brussen - broers en zussen van kinderkankerpatiënten - als hun ouders op bezoek zijn bij de zieke broer of zus.
  • Activiteiten voor brussen in het ziekenhuis om het ziekteproces van hun broer of zus voor hen draaglijker te maken.
  • In Villa Rozerood kunnen zieke kinderen en hun ouders, broers en zussen even uitblazen. Die unieke formule van respijtzorg is geen luxe, maar een onmiskenbare nood.
  • Muziektherapie als ontspannende afwisseling voor kankerpatiëntjes die lang in het ziekenhuis verblijven en een creatieve manier om gevoelens te communiceren. 
  • Trajectbegeleiders die tijd maken voor ouders en jonge patiëntjes, het behandel- en zorgplan mee opvolgen, samen met de arts informatie geven, vragen beantwoorden enz.

Dankzij de steun van Kom op tegen Kanker kunnen jonge kankerpatiënten hun gevoelens op een creatieve manier communiceren: door muziek te spelen of liedjes te schrijven.

Koen Norga

Professor dr. Kinderoncologie, UZ Antwerpen