Marleen Merckx

'Mensen komen hun Rospot zelfs aan mij afgeven'

Delen

Marleen Merckx, Thuis-actrice en Vlaanderens bekendste 'rosse', is al vijf jaar ambassadeur van de Rospot-actie van Kom op tegen Kanker.

‘Toen Kom op tegen Kanker me vijf jaar geleden vroeg als gezicht van de Rospot-campagne, heb ik geen moment getwijfeld. Samen met radiopresentatrice Linde Merckpoel, die andere ‘rosse’, hebben we toen heel Vlaanderen opgeroepen om rosse centjes in te zamelen tegen kanker. Om de campagne te lanceren, daagden we iedereen uit om  samen een grote container op de markt van Sint-Niklaas te vullen.  Spectaculair, en het is nog gelukt ook! Sindsdien zijn de Rospotten een begrip in Vlaanderen. Je ziet ze overal.'

'Het gebeurt ook dat de mensen hun Rospotten aan mij komen afgeven (lacht). Ik vind dat niet erg, hoor. Dan breng ik ze met veel plezier naar een KBC-kantoor. Het succes van de Rospot zit volgens mij in zijn eenvoud. Iedereen kan rosse centjes inzamelen. Het kost geen moeite en je portemonnee wordt er lichter van. Elk jaar sta ik ervan te kijken hoeveel geld er zo wordt opgehaald: vele kleintjes die samen een groot verschil maken in de strijd tegen kanker. Vanaf december worden alle cashbetalingen verplicht afgerond tot op 5 cent. Dit najaar is dus het moment om je muntjes van 1 en 2 eurocent in een Rospot te verzamelen!’

Doe mee en zet ook een Rospot!

Marleen Merckx

© Joost Joossen