De Pet op tegen Kanker

Educatieve pakketten

Met gratis educatieve pakketten helpt de campagne De Pet op tegen Kanker leerkrachten om kanker bespreekbaar te maken in de kleuterklas en lagere school. Download het materiaal of vraag gratis de gedrukte verhalen aan.

Hoe ga je er als leerkracht mee om als een van je leerlingen de ziekte van dichtbij meemaakt? En hoe vertaal je dat naar interessante leerstof die past binnen de eindtermen? Het antwoord zit in de educatieve pakketten. Die bieden leerkracht op maat gesneden leerstof voor de tweede en derde kleuterklas en voor de eerste, tweede en derde graad van het lager onderwijs. Alle pakketten bestaan uit een lespakket en een verhaal en zijn recent aangepast aan de nieuwe ontwikkelingsdoelen en eindtermen. Ze zijn het hele jaar door gratis beschikbaar en kunnen vrij gebruikt worden, ook los van de campagne. Scholen kunnen de gedrukte verhalen gratis aanvragen via het bestelformulier onderaan.

De Pet op - educatief pakket - kleuter

Educatief pakket tweede en derde kleuterklas

Dit pakket focust op spreken over kanker en de emoties die ermee gepaard gaan.

 • Het lespakket bestaat uit verschillende onderdelen:
 • Het prentenboek 'De heppiepet'
  Lees het verhaal online of bekijk de geanimeerde versie. Vraag gratis een gedrukt exemplaar via het webformulier hieronder.
De Pet op - educatief pakket - 1ste graad

Educatief pakket eerste graad

Dit pakket gaat in op het langdurig ziek-zijn, wat kanker betekent en twee soorten behandelingen.

 • Het lespakket
  Download de didactische bundel om in de klas rond het thema te werken. Dit lespakket is enkel digitaal beschikbaar.
 • Het verhaal 'Kom op voor meester Rob'
  Lees het verhaal dat bij dit lespakket hoort online. Of bestel gratis een gedrukt exemplaar via het webformulier hieronder.
De Pet op - educatief pakket - 2de graad

Educatief pakket tweede graad

Dit pakket focust op de soorten kanker en behandelingen.

 • Het lespakket
  Download de didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken. Dit lespakket is enkele digitaal beschikbaar. Bij hoofdstuk 2 'Stellingen over kanker' kun je het werkblad eventueel aanpassen. Download de aanpasbare versie. Bij hoofdstuk 4 'Behandelingen bij kanker' horen .
 • Het verhaal 'De Pet op tegen Kanker'
  Lees het verhaal dat bij dit lespakket hoort online. Of bestel gratis een gedrukt exemplaar via het webformulier hieronder.
De Pet op - educatief pakket - 3de graad

Educatief pakket derde graad

Dit pakket helpt kinderen beter begrijpen wat kanker is en leert hen omgaan met de emoties die de ziekte met zich meebrengt.

 • Het lespakket
  Download hier de didactische bundel om in de klas rond het thema kanker te werken. Dit lespakket is enkele digitaal beschikbaar.
 • Het verhaal 'Iedereen tegen Kanker'
  Lees het verhaal dat bij dit lespakket hoort online. Of bestel gratis een gedrukt exemplaar via het webformulier hieronder.

Bestel gratis de gedrukte verhalen

Bij de educatieve pakketten van De Pet op tegen Kanker horen verhalen. Werk je in het kleuteronderwijs of lager onderwijs? Dan kun je gratis gedrukte verhalen aanvragen zolang de voorraad strekt. Na je aanvraag sturen we ze op naar je school.

Door mijn behandeling verloor ik mijn haar. Ik begon petjes, mutsen en hoeden te dragen. Die nieuwe look maakte klasgenootjes nieuwsgierig. Ze wilden meer weten over mijn ziekte.

Wout Gastmans