Informatie - Beleid

Wat deed Kom op tegen Kanker in 2023?

banner je geld goed besteed informatie beleid

Zorg op maat voor AYA's

Jongeren en jongvolwassen met kanker (AYA’s) krijgen sinds 1 december zorg op maat dankzij AYA-referentieteams in zes Belgische ziekenhuizen. De teams bestaan uit arts-specialisten, verpleegkundigen, psychologen en sociaal werkers en komen tegemoet aan de leeftijdsspecifieke noden van de jongeren. Kom op tegen Kanker stond mee aan de wieg van de AYA-zorg in België en pleitte samen met de AYA’s de afgelopen jaren sterk voor een structurele aanpak bij de beleidsmakers. Minister Frank Vandenbroucke nam dit ter harte. 

Meer over de nieuwe AYA-referentiecentra

AYA-referentiecentra
Hilde Leven

25 jaar verhalen delen in Leven

Verhalen van lotgenoten zorgen voor herkenbaarheid, ze vertellen je dat je er niet alleen voor staat. Daarom lanceerden we in januari 1999 met Leven, ons gratis driemaandelijks magazine voor patiënten en hun omgeving. 100 edities later ligt Leven in alle ziekenhuizen en bij heel wat abonnees thuis. Ook Hilde Van Beveren is een trouwe lezer. Haar zoon Stijn kreeg twee keer een kankerdiagnose. ‘Als je zo dicht staat bij iemand die ziek is, word je heen en weer geslingerd tussen alle soorten emoties. De eerlijke verhalen van lotgenoten geven me moed om verder te doen.’ 

Meer over Leven

Wat deden we nog rond informatieverspreiding en beleidsbeïnvloeding in 2023? Enkele voorbeelden:

Referentiecentra voor zeldzame en complexe kankers 

Op 20 november 2023 organiseerde Kom op tegen Kanker een congres over referentiecentra voor zeldzame en complexe kankers. Zo’n 200 beleidsmakers, zorgverleners en (ex-)patiënten debatteerden een hele namiddag over het belang van gespecialiseerde ziekenhuizen. Want voor ons is het duidelijk: patiënten zouden enkel behandeld mogen worden in ziekenhuizen waar voldoende expertise aanwezig is. Daarom vragen we dat de overheid werk maakt van referentiecentra voor zeldzame en complexe kankers. Alleen zo garandeer je de beste zorg voor álle patiënten.

Nieuwe stappen in thuishospitalisatie 

De bloedafname die voorafgaat aan een kankerbehandeling zoals chemotherapie, kan ook thuis kan gebeuren en niet enkel meer in het ziekenhuis. Dat besliste het RIZIV afgelopen jaar. Kom op tegen Kanker pleitte al jaren voor een financiële regeling hierrond. Ook kankerbehandelingen die onderhuids worden ingespoten, mogen nu thuis. Nieuwe stappen in de richting van meer patiëntgerichte zorg. 

Uitbreiding recht om vergeten te worden

Zo’n 5000 vrouwen en mannen die succesvol behandeld werden voor borstkanker krijgen voortaan meteen of na maximaal één jaar het recht om vergeten te worden bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering. Dat besliste de regering op basis van voorstellen van Kom op tegen Kanker.

Makkelijker opnieuw aan het werk

Sinds januari 2023 is het makkelijker voor vastbenoemd onderwijspersoneel om na een langdurige ziekte (bijvoorbeeld kanker) terug te keren naar de klas. Kom op tegen Kanker stelde en aantal maatregelen voor waarmee de bevoegde minister aan de slag ging.

Help mee in onze strijd tegen kanker